HomeNieuwsOngelukken met vallen en brand voorkomen in Drechterland 

Ongelukken met vallen en brand voorkomen in Drechterland 

Voor inwoners van gemeente Drechterland van 65+ organiseren medewerkers van de brandweer, Veiligheidsregio Noord-Holland Noord, gemeente en Team Sportservice gratis cursussen. Hierover is op 31 oktober in Hoogkarspel en op 3 november in Venhuizen een informatiemiddag. Inwoners krijgen tips van specialisten over hoe ongelukken met vallen en brand in en om de woning te voorkomen. Daarna kunnen mensen beslissen om een verdiepende cursus valpreventie ‘In Balans’  te doen. Deze cursussen zijn dit jaar voor inwoners van Hoogkarspel, Venhuizen en Hem.  

Ongelukken gebeuren het vaakst thuis

In en om de woning gebeuren de meeste ongelukken. Denk aan vallen door spullen op de trap of een losliggende badmat. Ook brand ontstaat snel, bijvoorbeeld door een warme laptop op het bed, een droogkokende pan of losse batterijen in een la. 

Cijfers in Drechterland hoger dan gemiddeld in Nederland

In Drechterland liggen de cijfers van ongelukken door vallen en brand hoger dan het landelijk gemiddelde. De gemeente telt steeds meer 65+’ers en de kans op ongelukken vergroot naarmate mensen ouder worden. Wethouder Simone Visser-Botman van Drechterland: ‘Er is ook goed nieuws: het blijkt dat mensen die regelmatig bewegen minder vallen. Daarom organiseren we met onze samenwerkingspartners informatiemiddagen en over het voorkomen van ongelukken door vallen en brand én cursussen valpreventie. Mensen krijgen praktische adviezen en gaan oefenen.’ 

Letterlijk steviger in de schoenen staan

‘Deelnemers aan de cursus valpreventie blijken letterlijk steviger in hun schoenen te staan en krijgen meer zelfvertrouwen door de oefeningen die ze leren. Bovendien helpen de bijeenkomsten onze inwoners ook tegen een gevoel van eenzaamheid.’ 

Voor een veilige woonomgeving

De cursussen en bijeenkomsten dragen bij aan een veilige samenleving. Een omgeving waar mensen oog hebben voor elkaar, waar mensen zelfstandig zijn en zichzelf kunnen redden. Met haar samenwerkingspartners zorgt de gemeente Drechterland voor de voorzieningen hiervoor.  Zij ondersteunen inwoners met maatwerk. Zo werken ze samen aan een prettige woon-, werk- en leefomgeving. Een plek waar alle inwoners zich veilig thuis voelen.  

Bijeenkomsten

Hoogkarspel
Dinsdag 31 oktober
13.30 – 15.30 uur
Loods 2(naast Sporthal De Sluis)
Sluisweg 2, Hoogkarspel

Venhuizen/Hem
Vrijdag 3 november
13.30 – 15.30 uur
Sporthal De Banne
Koggeweg 45, Hem

Aanwezig zijn bij een van de avonden? Aanmelden is verplicht. Hiervoor kunt u dit aanmeldformulier invullen.