HomeNieuwsKansen voor 50+ sport

Kansen voor 50+ sport

We kennen ze allemaal, volwassenen die nu niet sporten maar dat eigenlijk wel zouden willen. Uit onderzoek blijkt dat een groot deel, juist ook vanaf 50 jaar en ouder, wel zou willen sporten. In deze workshop gaan we specifiek in op de groep 50plussers, niet vanwege de leeftijd, maar vanwege hun levensfase en om goed aan te sluiten op hun motieven en (fysieke) capaciteiten. Want we hebben als sportaanbieders veel te bieden aan deze groep. En het gaat om een grote groep*.

Hoe organiseert jullie vereniging (sport)aanbod voor 50plussers? Ben je bewust van de mogelijkheden? Wellicht als geheel nieuwe doelgroep voor de club óf om nog meer 50plussers aan de club te binden? Wie zijn ze en wat willen ze? Kan je het sportaanbod meer kenbaar maken of misschien iets nieuws opzetten? Wellicht samen met sportverenigingen van andere takken van sport?

* Nederland vergrijst. Niet alleen wordt de groep 50plussers groter, maar ook worden de ouderen steeds ouder. Het aantal 65-plussers gaat van 2,8 miljoen in 2013 naar 3,8 miljoen in 2025. Volgens het CBS is in 2040 43% van bevolking 50plus.

Programma

Motieven 50 plussers

In deze workshop gaan we in op de zo diverse groep ‘50plusser’. Wat zijn hun motieven om te gaan sporten, hoe kun je ze het beste benaderen en waarop moet je letten bij de organisatie van de activiteiten.

De workshop is bedoeld voor sportaanbieders die de intentie hebben om met 50plussport aan de slag te gaan of dat al doen en willen intensiveren. En voor sportaanbieders die willen samenwerken, o.a. met andere sporttakken.

Ook als jouw vereniging al deelnemers heeft in de leeftijdsgroep 50 jaar en ouder is het goed om aan de workshop mee te doen. Voor de vernieuwde inzichten, maar ook om collega-bestuurders te ontmoeten die hun aanpak met je willen delen. Bovendien gaan we expliciet in op het aangaan van samenwerking met andere sportverenigingen of organisaties in de buurt (b.v. zorgverleners, welzijns- of ouderenverenigingen). We staan stil hoe je zo’n samenwerking kunt opstarten en wat het kan opleveren.

Organisatie

De workshop is interactief, we gaan samen in gesprek, met afwisseling van nieuwe kennis/data, voorbeelden, discussie, uitwisselen van visie & ervaringen en korte opdrachten om de vertaling te kunnen maken naar de eigen club. De bedoeling is dat je na afloop meteen in de club de bevindingen kunt delen en je al voorzichtig keuzes hebt gemaakt waar de kansen voor de vereniging liggen en hoe je dit kan aanpakken.

Over de experts:

De workshop wordt gegeven door een expert o.g.v. samenwerking en veranderprocessen bij sportaanbieders, specifiek voor 50plussport. Tijdens de workshop ontvang je het stappenplan 50plussport, waarmee je meteen aan de slag kunt.

Aanmelden

Is uw interesse gewekt? Klik dan hier.