HomeNieuwsKanjer-bord onthuld bij RKVV Zwaagdijk

Kanjer-bord onthuld bij RKVV Zwaagdijk

Op zondag 13 mei 2012 was het dan zover, de officiële onthulling van het ‘Kanjers in de sport’-bord bij RKVV Zwaagdijk. De plaatsing van dit bord geeft aan dat de vereniging de sport hoog in het vaandel heeft staan, maar dat iedereen op en naast het veld ook respectvol met elkaar omgaat. Vooral het voetbal staat bekend om incidenten om en in het veld, maar ook in andere sporten is normoverschrijdend gedrag aan de orde van de dag.

Kanjers in de sport‘Kanjers in de sport’ is een methode voor trainers en begeleiders van jeugdsporters gericht op het versterken van de teamspirit, het verhogen van het zelfvertrouwen van kinderen en het omgaan met conflicten. Het begrip Kanjertraining is afkomstig uit het onderwijs en staat voor een succesvol gebleken methode om het sociaal-emotioneel functioneren van kinderen blijvend te verbeteren.

Karakters en afsprakenHet herkennen van bepaald type kinderen en het gebruiken van de Kanjerafspraken zijn de basis van de methodiek. Beter inzicht en begrip voor karakter en gedrag stelt de jeugdbegeleider/trainer in staat actief in te spelen op gedragsontwikkeling. De Kanjermethode onderscheidt vier typen karakters en vier typen gedrag. Binnen de methode wordt ernaar gestreefd dat kinderen blij zijn, zichzelf durven zijn, complimenten kunnen geven en ontvangen, kritisch durven zijn, zelfvertrouwen hebben en respectvol zijn. In de Sportkanjertrainingen worden zes kanjerafspraken gemaakt die een verwijzing hebben naar het op een respectvolle wijze met elkaar omgaan. De afspraken helpen de begeleiders/trainers om ongewenst gedrag te bespreken en als ongewenst te betitelen.

Onthulling ‘Kanjers in de sport’-bordDe onthulling van het ‘Kanjer’-bord vond plaats in aanwezigheid van de vertegenwoordigers van de voetbal-, tennis- en de handbalafdeling. De drijvende kracht achter het maken en ophangen van dit ‘Kanjers in de sport’-bord is Penny Korff (voetbal) geweest. De gemeente Medemblik heeft daarnaast voor de financiële ondersteuning gezorgd van het ontwikkelen van het ‘Kanjers in de sport’-bord. Naast de vertegenwoordigers van de verschillende afdelingen van de vereniging waren onder de vele toeschouwers ook spelers van de F1 en F2 aanwezig en ook goed op de hoogte van de regels! Dat laatste was erg leuk om te horen. RKVV Zwwagdijk is dus echt een Kanjervereniging!

Kanjers in de regioRKVV Zwaagdijk is de vijfde vereniging in de regio die op deze manier uiting geeft aan ‘Kanjers in de sport’. De andere verenigingen zijn De Valken uit Venhuizen, v.v. Dindua en k.v. DTS uit Enkhuizen en AVV uit Andijk. Namens Sportservice heeft Nanda Timmerman een vlag van ‘Kanjers in sport’ overhandigd, omdat het initiatief van RKVV Zwaagdijk bijzonder gewaardeerd wordt. Sportservice West-Friesland hoopt dat meer verenigingen het initiatief van RKVV Zwaagdijk volgen. Binnenkort zal er ook een vlag overhandigd worden bij AVV Andijk, D.T.S., Dindua en de Valken.

InformatieVoor meer informatie kunt u contact opnemen met Sportservice West-Friesland, Nanda Timmerman, tel. 0229-28 77 05 of mail.