HomeNieuwsHet rookvrije complex van SEW; hoe kregen zij dat voor elkaar?

Het rookvrije complex van SEW; hoe kregen zij dat voor elkaar?

Er zijn steeds meer rookvrije plekken in Nederland, zo ook sportcomplexen en verenigingen. Een gezonde én belangrijke ontwikkeling. Maar hoe krijg je dat als vereniging voor elkaar? Wij interviewden daarvoor vice-voorzitter Maurice Kroon van SEW uit Nibbixwoud.

Maurice, SEW heeft een ‘rookvrij’ accommodatie maar hoe kwam dat tot stand?
We gingen ongeveer 8 jaar geleden naar een mooi nieuw complex, dat was voor ons ook het moment om nieuwe regels door te voeren. De KNVB had ons hier ook al informatie over gestuurd dus vonden we het vanuit gezondheidspunt goed om hier gehoor aan te geven.

Hoe waren de reacties? Zowel binnen het bestuur als bij de leden en bezoekers?
Binnen het bestuur waren we het er eigenlijk vrij snel over eens. Er was een fanatieke roker binnen het bestuur, maar ook deze persoon was het eens met het besluit. Er kwamen weinig reacties vanuit de leden, omdat zij ook wisten dat het vanuit de overheid/KNVB ook gestimuleerd wordt. Een enkeling vond er wat van, maar dat houd je altijd. De mensen die er niet blij mee zijn die hoor je en de mensen die blij waren met het besluit die hoor je niet. Zo gaat dat altijd. Maar wij wisten waar we het voor deden en met dat doel in ons achterhoofd (gezond opgroeiende jeugd) hebben wij de eerste stappen gezet. We hebben ook nooit voor politie gespeeld, we wilden stap voor stap bewustwording creëren bij de mensen en het moet vanuit hun zelf komen. Het traject ging langzamer dan verwacht, maar dit is gewoon een project van de ‘lange adem’.

Wat is de meerwaarde voor de vereniging?
Dat wij onze maatschappelijke rol pakken en leden en bezoekers rookvrij bij ons kunnen sporten. Meeroken is schadelijk en hoe minder mensen roken hoe minder kinderen zullen starten met roken. Wij als sportvereniging dragen bij aan het sportiever en gezonder worden van de leden en daarom willen we dit op meerdere vlakken uiten.

Tot slot, heb je nog een advies aan andere verenigingen die nog niet de stap hebben gemaakt naar Rookvrij?
Stel een datum op en doe een vooraankondiging. Zo kunnen mensen alvast wennen aan het idee en komt het niet uit de lucht vallen. Betrek de leden erbij zodat ze geïnformeerd zijn en eventuele vragen kunnen stellen. Elke stap in de goede richting is er één. Werk aan bewustwording en neem kleine stapjes. Het hoeft niet in een keer goed te gaan en je hoeft ook geen politieagent te spelen, maar erover praten zal al zorgen voor begrip. Het zou mooi zijn als elke (West-Friese) vereniging hier in mee gaat zodat het voor alle leden en bezoekers duidelijk is dat er één lijn is: rookvrij sporten, waar je ook bent!

Nogmaals: de klagers hoor je, maar de mensen die blij zijn met het besluit die hoor je niet. Maar de groep niet-rokers die het besluit toejuichen is misschien wel net zo groot, of nog groter dan de groep rokers die het niet met het besluit eens is.

De gemeente Medemblik heeft nog ondersteuningsbudget om verenigingen te ondersteunen! Wil je meer informatie? Neem dan contact op met verenigingsadviseur Jordi Meester via jmeester@teamsportservice.nl.