HomeNieuwsHet eerste NK G-handbaltoernooi bij SEW

Het eerste NK G-handbaltoernooi bij SEW

Op 11 juni ’17 was het zover, na maanden van organiseren, vond het eerste NK G-handbal in Nibbixwoud plaats. De organisatie lag in handen van het begeleidingsteam van het G-team van Westfrieslandsew aangevuld met enkele bestuursleden en Henne van Es van het NHV. Het beloofde een mooie dag te worden voor alle g-handballers van Nederland, hun begeleiders en supporters, het werd een SUPERDAG voor iedereen! Het weer werkte mee, er waren 16 teams actief, heel veel vrijwilligers, alles zo goed mogelijk geregeld.

Na een kort welkomstwoord door Hans Huibers, voorzitter van Westfrieslandsew, werd om 9.45 uur gestart met de warming-up. Deze werd verzorgd door de selectie van Westfrieslandsew, waarin Annemarie van Kampen het initiatief nam. Omdat het prachtig weer was, vond deze plaats op het buitenveld van De Dres. Bijna alle verenigingen waren al aanwezig en stonden klaar in clubtenue, dit maakte het tot een heel kleurig geheel. Het was een feest om te zien, een heel veld vol g-sporters met een lach op het gezicht, begeleid door Handy en Bally, de mascottes van het NHV, en de selectiespeelsters. En dit feest werd door al veel supporters gezien, rond het hele veld stond heel veel publiek.
Om 10.20 uur begon de eerste wedstrijd in de zaal en 5 minuten later, de eerste wedstrijd op het veld. De 16 teams waren verdeeld over 4 poules, waarbij rekening werd gehouden met de speelsterkte. Deze speelsterkte is bepaald door het organisatiecomité aan de hand van de uitslagen van alle toernooien van het seizoen 2016/17. Er was een mooi scheidsrechterskorps aanwezig, komend van SEW zelf, vanuit de regio, maar ook vanuit Alkmaar. Zij waren in staat om de wedstrijden op de juiste wijze te begeleiden. Strak volgens de NHV regels, waar nodig, rekening houdend met de G-spelers waar mogelijk. Alle wedstrijden werden fantastisch aan elkaar gepraat door Gerard Berkhout. Hij zorgde ervoor dat alle teams op tijd op de juiste plek klaarstonden, maar begeleidde waar mogelijk ook de wedstrijden met aanmoedigende woorden, met tips en vol enthousiasme. Het waren stuk voor stuk mooie wedstrijden.
Voor het eigen team van Westfriesland is het altijd moeilijk om thuis op eigen veld goede wedstrijden te spelen. Er waren voor alle spelers veel supporters om aan te moedigen, maar diezelfde supporters maken het ook extra spannend voor al onze spelers, en zorgen ook voor veel afleiding. Soms werd er meer gezwaaid naar de supporters en ander publiek aan de kant en op de tribunes, dan dat er gehandbald werd. Maar tegen HandbaL Venlo toch een goede start, want na een 2 : 0 achterstand, werd het toch nog 2 : 2 door mooie doelpunten van Marco en Fabian. Met goede raad de volgende wedstrijd in, tips waren bijvoorbeeld: “rollende ballen en ballen terugkomend van de keeper mogen wij ook pakken!” en “HARD schieten op doel, want dat hebben we geoefend en onze keepers krijgen ook harde ballen om de oren!” Maar het mocht niet veel baten, voor ze wisten dat de wedstrijd begonnen was stond het alweer 4 : 0 voor Only Friends, maar 2 afstandsschoten van Marco maakte de eindstand dragelijk, nl. 4 : 2 voor Only Friends. Maar complimenten aan het team, het feit dat ze een doelpunt maken is voor het team al genoeg om zeer tevreden het veld af te lopen, de tegenstander feliciterend met het mooie spel. Dat de wedstrijd tegen Achilles niet goed begon, was te wijten aan een coaching fout van mij, Ingrid. De keepster was uitgeleend aan Nijenrodes, met nog 3 andere spelers en zij waren nog op het buitenveld aan het spelen, toen de wedstrijd tegen Achilles binnen moest beginnen. Dit maakte dat het in een mum van tijd 4 : 1 voor Achilles stond. Toen het team compleet was konden we in eerste instantie dichtbij komen door mooie doelpunten van Fabian (2x) Ashley en Edward, het was 6 : 4 voor Achilles, maar daarna was de koek op, Na een doelpunt van Marco werd het uiteindelijk nog 10 : 5. Helaas weer verloren, maar goed gespeeld en met opgeheven hoofd als nr. 4 van de poule het veld af.
De laatste wedstrijd was een kruiswedstrijd tegen de nr. 4 van een andere poule, nl. HCLB uit Baarn. Deze wedstrijd was niet meer belangrijk voor de einduitslag, maar maakte, dat alle teams 4 wedstrijden van 20 minuten konden spelen. Deze laatste wedstrijd was een opsteker voor Westfrieslandsew. Een goede start, 1 : 0 door een doelpunt van Erik, 1: 1, daarna 2 : 1 door een mooi schot van Marco. Toen vond HCLB de zwakke plek van Stephanie de keepster, nl. hoog in de hoeken, daar kan ze gewoon niet bij, 2 : 3. Daarna pikte de verdediging het goed op, m.n. Nienke, Hanna, Edward, Erwin, Romy en Amanda zorgden ervoor, dat deze speler niet meer tot schot kon komen, zo werd het uiteindelijk 7 : 3 voor SEW door doelpunten van Erwin, Erik, Romy, Fabian en Ashley. En Stephanie hield het doel potdicht. Maar zonder de steun van de andere speelsters, Sharon, Linda, Sandra, Leontien en Carlijn kunnen we niet tot zo’n mooie uitslag komen, want zij geven vaak een mooie pass aan diegene die uiteindelijk scoort en dat is zeker zo belangrijk.
Gedurende de dag was er ook nog een hele mooie loterij, georganiseerd door twee ouders van het g-team van SEW. Een direct-prijs loterij en ’s middags een rad met nummers 1 t/m 100. Er waren mooie prijzen en er was heel veel animo voor.
Vanaf half drie was het tijd voor feest! De Notenkrakers uit Hoorn, kwamen het geheel muzikaal ondersteunen en na de wedstrijden ontstond er een polonaise door de zaal en werd het dirigentenstokje overgenomen door één van de g-spelers. Het feest monde uit in de prijsuitreiking, want uiteindelijk gaat het toch ook om wie er kampioen wordt. Voor de prijsuitreiking een kort woord, goed rekening houdend met de vermoeidheid van de sporters, van de technisch directeur van het Nederlands Handbal Verbond, Sjors Rötgers. Hij roemde met name alle spelers en complimenteerde hen met het vertoonde handbalspel, dat in zijn ogen met sprongen vooruit is gegaan. Daarna werd de vereniging Westfrieslandsew in het zonnetje gezet en bedankt voor de organisatie van dit mooie toernooi, Dit in de vorm van een “With Compliments” standaard, uitgereikt aan Lia Veeken en Ingrid Ott en het overhandigen van de wisselschaal van het Nederlands Kampioenschap aan de voorzitter Hans Huibers.
Na een kort woord van Joset Fit, wethouder van de gemeente Medemblik werden door haar de prijzen overhandigd. Alle deelnemende teams werden door Gerard Berkhout één voor één op het podium uitgenodigd om de prijzen en het applaus van het publiek in ontvangst te nemen. Voor alle deelnemende teams was er een mooie beker, voor alle deelnemers een prachtige medaille, daarnaast nog een tas, gesponsord door Maedilon en een mooie bos fresia’s, gesponsord door Mol Fresia.
De einduitslag was als volgt:
Poule A:
1e én Nederlands Kampioen:  V & L
2e H.V. Nijenrodes
3e DSS
4e HCLB

Poule B:
1e én Nederlands Kampioen: S.V. Koedijk
2e Havas
3e Schagen Mix 1
4e S.V. De Blinkert

Poule C:
1e én Nederlands Kampioen: Westsite
2e Schagen Mix 2
3e KSV
4e Bevo H.C.

Poule D:
1e én Nederlands Kampioen: G.H.V. Achilles
2e Only Friends
3e HandbaL Venlo
4e Westfrieslandsew

Met voldaan gevoel gingen alle sporters, begeleiders en supporters weer op weg naar huis. Het was een fantastische dag, voor velen een fantastische beleving. Deze dag was niet mogelijk zonder de inzet van de vele vrijwilligers en de vele sponsoren. Allen heel hartelijk bedankt.
Met name onze grote sponsoren: Dirk Kuyt Foundation, Albert Heijn Nibbixwoud, Piet Swart Vastgoed, Mol Fresia en de teamsponsoren Wok Palace Nibbixwoud en T.C. Wognum.

Ingrid Ott