HomeNieuwsDoortrappen organiseert fiets-APK in Koggenland, Medemblik en Opmeer

Doortrappen organiseert fiets-APK in Koggenland, Medemblik en Opmeer

De zon laat zich steeds vaker zien, dus alle reden om lekker op de fiets te stappen. Heeft u de Doortrappen fiets-APK van 15-30 juni bij de fietsenmaker gemist? Doe dan zelf deze korte fiets-APK. Maak een afspraak bij uw fietsenmaker om eventueel mankementen te laten verhelpen.

 

Een fiets-APK

Is uw fiets nog in orde? Maak snel een afspraak bij een van de deelnemende fietsenwinkels voor een korte fiets-APK! Niet alleen voor de hand liggende aspecten, zoals verlichting, worden gecontroleerd. Maar bijvoorbeeld ook de stroefheid van de trappers, bandenspanning en zadelhoogte. Zo voelt u zich weer zekerder op de fiets. Maak een afspraak bij een van de ambassadeurs van Doortrappen: Lenting Tweewielers (Avenhorn, zonder afspraak 15-25 juni), Profile Obdam (tel. 0226-451327), John van Duin (Hoogwoud, tel. 0226-354293) of André van Duin (Wervershoof, tel. 0228-583659).

 

Ambassadeurs

“We verkopen eigenlijk alleen nog maar e-bikes aan de oudere fietser. En die komen regelmatig voor een onderhoudsbeurt. Daarmee is het dus prima op orde.” wordt aangegeven door meerdere winkeliers. “Maar een deel van de fietsers laat de fiets zelden of nooit door een professional bekijken. Op die groep richten wij ons”, zegt Cindy Koopman van Team Sportservice, die het programma ‘Doortrappen’ coördineert. Een aantal fietsenwinkels uit de drie gemeenten is ambassadeur van ‘Doortrappen’ en biedt de fiets-APK aan. “Eigenlijk zou iedereen op een elektrische fiets ook een helm moeten dragen. Wij geven hem er altijd bij als we zo’n fiets verkopen.” zegt John van Duin van de gelijknamige fietsenwinkel in Hoogwoud. Veiligheid op de fiets is belangrijk en de fietsenwinkeliers juichen het programma ‘Doortrappen’ dan ook toe.

Met onderstaande checklist loopt u de belangrijkste onderdelen systematisch na:

 1. Stuur zit vast en staat recht
 2. Handvatten zitten vast
 3. Bel
  Is de bel makkelijk te gebruiken, zonder de hand te verplaatsen? Is de bel duidelijk hoorbaar?
 4. Remmen werken
  Handremmen: knijp beide in en probeer of de fiets naar voren rijdt. Geen beweging in te krijgen? Dan zijn de remmen in orde. Remhandels héél ver inknijpen? Dan moeten de stelschroefjes worden verdraaid. Da’s werk voor de fietsenmaker.
  Remblokjes (bijna) versleten? Dan is het tijd ze te laten vervangen.
 5. Koplamp werkt
  Het licht straalt schuin naar voren, en geeft wit of geel licht.
 6. Spaken zitten vast
  Zitten spaken goed vast? Ontbreekt er geen? Als de spaken niet voldoende gespannen zijn, kan dat een slag in het wiel opleveren. Dit verhelpen is een klus voor de fietsenmaker.
 7. Banden hebben zij-reflectie
  Dit is wettelijk verplicht.
 8. Banden hebben profiel en zijn goed opgepompt
  Een gladde band kan een slippartij opleveren. Zachte banden leveren eerder een lekke band op. Even induwen van de band is niet voldoende om de druk te controleren. Op de zijkant van de band staat hoe hard de band moet worden opgepompt. Met een fietspomp met drukmeter, kan de band precies goed worden opgepompt.
 9. Zadel zit vast
  Staat horizontaal en wijst natuurlijk recht naar voren.
 10. Zadel op juiste hoogte
  De hoogte van het zadel is goed als u – zittend op het zadel – met beide voeten (tenen) de grond kunt raken. Op een te grote of te kleine fiets kunt u niet ontspannen fietsen.
 11. Trappers zijn voldoende stroef
  Gladde trapper, nat weer of gladde schoenzolen… Dat wil je allemaal niet. Zorg dat de trappers stroef zijn en fiets altijd met schoenen met ruwe zolen.
 12. Trappers hebben gele reflectoren
  Ook dit is wettelijk verplicht. Zitten ze er alle vier nog in?
 13. Ketting is goed afgesteld en niet roestig
  Ketting hangt slap? Dan loopt-ie snel van het tandwiel. Ketting te strak? Dan slaat-ie wellicht tandjes over. Tijd om de ketting goed te laten afstellen door de fietsenmaker.
 14. Achter-reflector is rood
  Er zit een rode reflector aan de achterkant van de fiets of geïntegreerd in het achterlicht.
 15. Achterlicht werkt
  Het achterlicht werkt goed, straalt naar achteren en geeft rood licht.

 

Meer weten over Doortrappen?

In gemeenten Koggenland, Medemblik en Opmeer wordt veel gefietst. We juichen dat toe en willen graag dat mensen zo lang mogelijk kunnen blijven fietsen. Met plezier èn zo veilig mogelijk. Daarom is ‘Doortrappen – Veiliger fietsen tot je 100ste’ gestart. Meer informatie: www.doortrappen.nl of Cindy Koopman ckoopman@teamsportservice.nl.