HomeKabouterpad Medemblik

Kabouterpad Medemblik

Start:

De wandelroute start in de straat Druijfplaats in Abbekerk. Hebben jullie het startbord gevonden, vanaf daar kunnen jullie beginnen met het lopen van de route. Succes!

 

Wat denk je dat kabouter Babbel graag doet? Ja, goed geraden: Kabouter Babbel, die babbelt heel graag. En zingen, dat doet ze ook heel graag! Ze houdt gewoon niet zo erg van stilte. En jij? 

Als je goed op let, dan zie je misschien wel sporen van Kabouter Babbel. Of je hoort haar zingen… Sporen zijn bijvoorbeeld kleine voetafdrukken in de modder of geplet gras waar zij een middagdutje heeft gedaan. En je ziet ook weleens een kabouterdrolletje liggen. Echt waar! Hoor je de wind door de bomen ruizen? Dan hoor je Babbel misschien ook, op dat soort momenten zingt zij het liefste. Kabouter Babbel is de hele dag druk in de weer met verzamelen en zingen. Doe jij met haar mee? 

 

 • Oefening 1:

Goedzo, jullie hebben het eerste paaltje gevonden. Bij ieder paaltje is er een opdracht. Wees maar heel stil en doe je ogen dicht, wie weet hoor je kabouter Babbel wel babbelen of zingen. Hoor je haar? Wat hoor je nog meer? 

 

 • Oefening 2

En hoorde je bij paaltje 1 kabouter Babbel zingen? Ze zong misschien wel haar lievelingsliedje ‘de kabouterdans’ Ken jij die ook? Zing dan maar mee en anders zing je je eigen lievelingsliedje! 

 

 • Oefening 3:  

Kabouter Babbel is een echte verzamelaar. Weet je wat dat is? Ze verzamelt graag blaadjes en takjes. Die liggen vaak zomaar op de grond. Zoek jij ook een paar takjes en blaadjes? Die kun je thuis op een groot vel papier plakken. Daar kan je dan een mooie tekening van Kabouter Babbel bij maken. Hoe denk jij dat ze er uit ziet? Is ze groter of kleiner dan jij? Welke kleur haar zal ze hebben en welke kleur ogen? 

 

 • Oefening 4: 

Ben jij bang voor spinnen? Kabouter Babbel niet hoor. Zij gaat graag op zoek naar hun huisjes: een spinnenweb. Kabouter Babbel zegt dan het volgende versje: Een spinnetje, een spinnetje, dat zocht eens een vriendinnetje. Ze zocht eens hier, ze zocht eens daar. Och vond ze haar vriendinnetje maar’. Heb jij het spinnenvriendinnetje gevonden en haar huisje, het web? Vind je een web ook zo knap gemaakt. Misschien kun je thuis een web maken. Zoek maar eens op internet hoe je dat kan doen.

 

 • Oefening 5:

Zoek, zoek zoek. Kabouter Babbel wil haar woonruimte graag schoonhouden. Daarom ruimt ze iedere dag het zwerfafval op. Dat zijn blikjes, zakjes en papiertjes die de mensen verloren zijn. Help jij haar mee? Misschien vind je gedurende route ook nog afval om op te ruimen.

 

 • Oefening 6: 

Kabouter Babbel woont niet alleen in dit park. Kun jij bedenken met wie zij in dit park woont? Er wonen heel veel insecten. Kun jij drie insecten verzinnen die graag in dit park wonen?

 

 • Oefening 7: 

Kabouter Babbel is gek op dieren, dat wist je al. Ze speelt graag met de dieren en ze leren elkaar van alles. De kikker heeft Kabouter Babbel geleerd te springen als een kikker. Kun jij dat ook? Laat maar zien, maak maar kikkersprongen over de brug.

 

 • Oefening 8: 

Kabouter Babbel zoekt haar eten zelf. Ze is gek op nootjes en fruit. Kun je 5 soorten fruit noemen. Tel maar mee op je vingers. Eet je ook iedere dag fruit? Wist je dat fruit heel gezond is?

 

 • Oefening 9: 

Weet je wie het vriendje van Kabouter Babbel is? Dat is kabouter Spillebeen. Ze zingen en dansen graag samen in het rond. Ken je het liedje over kabouter Spillebeen? Zing maar eens, pak elkaars handen vast en dans in het rond.

 

 • Oefening 10:

Kabouter Babbel kan heel goed zingen en ze kan ook heel goed dierengeluiden nadoen. Ze kan kwaken als een kikker, blaffen als een hondje en blaten als een schaap. Welke dierengeluiden kun jij goed nadoen? Laat maar eens horen. Misschien doet kabouter Babbel wel gezellig met je mee!

 

 • Oefening 11: 

Kabouter Babbel houdt veel van lieveheersbeestjes. Haar lieveheersbeestje-vriendinnetje heeft wel 8 stippen op haar rug. Laat maar eens op je vingers zien, dat kan op twee manieren. Weet je ze allebei? Zet maar eens 8 grote stappen naar beneden en zoek de afbeelding op de brug!

 

 • Oefening 12:

Kabouter Babbel drinkt heel graag water. En jij? Hoeveel glazen water drink jij op een dag? Hoeveel vingers zijn dat? Steek maar in de lucht. Misschien kan papa of mama daar een foto van maken. Ren daarna door naar het volgende paaltje.

 

 • Oefening 13: 

Heel, heel, heel soms is kabouter Babbel helemaal stil. Dan wil ze geen geluidje maken. Ze trippelt dan op haar teentjes. Doe maar mee, trippel maar naar het volgende paaltje.

 

 • Oefening 14: 

Kabouter Babbel wil nog eens horen hoe mooi jullie kunnen zingen. Zing het liedje maar heel zachtjes. Zal kabouter Babbel het hebben gehoord? Zing het nog eens, maar nu wat harder. Het volgende bordje van de kabouter zit op een boom. Volg het pad maar, helemaal de bocht om. Misschien kunnen jullie dit huppelend doen! 

 

 

 • Oefening 15: 

Kabouter Babbel is heel klein maar kan toch hoog springen. Dat oefent ze iedere dag. Hoe hoog kan jij springen? Laat maar zien en spring 5 keer zo hoog als je kunt!

 

 • Oefening 16

We zijn bijna bij het einde van de route. Hebben jullie kabouter Babbel gezien? Waar zag je haar? Misschien zie je haar nu wel. Kijk eens goed in het rond. Wat zie je nog meer?  

Loop maar naar het einde van het pad. Hebben jullie alle paaltjes gevonden en alle opdrachten gedaan? Heb je een opdracht over of misschien een paaltje gemist? Dat geeft niks! Dan kun je de opdracht alsnog doen of je komt binnenkort nog eens langs bij Babbel.

Hebben jullie het leuk gehad? Zwaai maar naar Kabouter Babbel. Jullie hebben haar misschien niet gezien maar zij heeft jullie gezien en ze zwaait zeker terug. Doeg kabouter Babbel, tot de volgende keer!


Andere kinderwandelroutes

Vonden jullie het lopen van de kinderwandelroute ook zo leuk, in West-Friesland zijn er nog een aantal. Ga samen in een ander dorp op ontdekking en volg de opdrachten van kabouter Pinnemuts, dwergje Berend of één van hun vriendjes of vriendinnetjes. Deze routes vindt je hier.

Klik op de kleurplaat om deze te kunnen downloaden en printen.