HomeKabouterpad Koggenland

Kabouterpad Koggenland

Start

De wandelroute start bij Top De Hulk (parkeerplaats Venneweg). Bij de ingang van het wandelpad staat het startbord met de afbeelding van de Kabouter. 

Heb je het startbord gevonden? 

In het recreatiegebied De Hulk tussen Berkhout en Scharwoude woont Kabouter Pinnemuts. Hij heeft altijd veel energie en houdt van bewegen. Soms doet hij tikkertje en rent hij door het bos. Soms verstopt hij zich achter een dikke boom. Somt hinkelt hij over het bruggetje op één been. Kan jij ook hinkelen?  

Kabouter Pinnemuts heeft in het bos een leuke wandeling uitgezet. Hij verzamelt graag kleine takjes en bladeren van bomen. Kabouter Pinnemuts vindt grote bladeren en kleine bladeren. Ook gaat hij op zoek naar verschillende vormen. Welke bladeren zie jij allemaal in het bos? Als je in de herfst in het bos wandelt zie je ook verschillende kleuren bladeren. Kijk maar goed rond. De wandeling gaat ook door Scharwoude daar loop je over de stoep. Staan er bij de stoep ook bomen? Veel plezier in het bos en misschien kom je Kabouter Pinnemuts wel tegen. 

 

 • Oefening 1:

  Ben jij al lenig? Pinnemuts kan wel 11 keer hinkelen op zijn rechterbeen. Jij kunt dat vast ook. Probeer maar eens… Misschien kun jij het wel beter! Hoe vaak kun jij hinkelen? En kun je het ook op je andere been? Telt je ouder/verzorger/oppas mee?
    

 • Oefening 2:

  Kabouter Pinnemuts kan heel hard rennen. Hij doet wel eens tikkertje met de haas in het bos. Jij kunt vast ook heel hard rennen, dat weet ik zeker. Ren maar een stukje zo snel als een haas. Lukt dit tot aan het volgende paaltje? Of neem je een korte pauze?
    

 • Oefening 3:

  Kabouter Pinnemuts komt oorspronkelijk uit België. Hij kwam vaak op visite bij zijn neefje Spillebeen in Nederland. Hij vond Nederland zo leuk dat hij hier in dit bos is gaan wonen. Over zijn neefje Kabouter Spillebeen is ook een liedje. Ken jij dat? Laat eens horen dan!   

Tekst “Op een grote paddenstoel” 

Op een grote paddenstoel
Rood met witte stippen
Zat Kabouter Spillebeen
Heen en weer te wippen
Krak, zei toen de paddenstoel
Met een diepe zucht
Allebei de beentjes
Hoepla in de lucht 

Maar Kabouter Spillebeen
Ging toch door met wippen
Op die grote paddenstoel
Rood met witte stippen
Daar kwam Vader Langbaard aan
En die zei toen luid:
“Moet dat stoeltje ook kapot?
Spillebeen, schei uit!”  

 

 • Oefening 4:

  Kabouter Pinnemuts kan ook heel erg goed springen als een kikker. Doe je mee: spring maar als een kikker richting het volgende paaltje. Misschien hoor je de kikkers wel kwaken in het water. Kun je kwaken? Laat maar eens horen!
    

 • Oefening 5:

  Misschien is er wel een bankje in de buurt en kan je even pauze nemen. Kabouter Pinnemuts drinkt heel graag water. En jij? Hoeveel glazen water drink jij op een dag? Hoeveel vingers zijn dat? Steek maar in de lucht.
   

 • Oefening 6:

  Kabouter Pinnemuts houdt heel erg van bomen. Grote bomen, kleine bomen, dikke en dunne. Langs het wandelpad staan veel bomen. Kabouter Pinnemuts heeft een lievelingsboom waar hij zich graag achter verstopt. Kan jij je ook verstoppen achter een boom? Dan mag je ouder/verzorger/oppas jou zoeken. Misschien kom je Kabouter Pinnemuts wel tegen. 

 • Oefening 7:

  Kabouter Pinnemuts oefent vaak met verspringen. Ook dat is een van zijn dagelijkse oefeningen om lenig te blijven. Hoe ver kun jij springen? En degenen met wie jij deze route loopt, hoe ver springen zij?  

 • Oefening 8:

  De lievelingskleur van Pinnemuts is rood. Daarom draagt hij een rode muts. Net zoals bijna alle andere Kabouters. Heb jij ook een lievelingskleur? Als jij een eigen Kaboutermuts zou hebben, welke kleur kies jij dan?

 • Oefening 9:

  Kabouter Pinnemuts woont niet alleen in dit bos. Kun jij bedenken met wie hij in dit bos woont? Er wonen heel veel insecten. Kun jij drie insecten verzinnen die graag in dit bos wonen?

   

 • Oefening 10:
  Zoek, zoek zoek… Kabouter Pinnemuts wil het bos en de straat graag schoonhouden. Daarom ruimt hij iedere dag het zwerfafval op. Dat zijn blikjes, zakjes en papiertjes die de mensen verloren zijn. Help jij hem mee?

Loop nog een klein stukje verder, bij het volgende bordje heb ik weer een opdracht voor je.
   

 • Oefening 11:

  Kabouter Pinnemuts zoekt zijn eten zelf. Hij is gek op nootjes en fruit. Kun jij 5 soorten fruit noemen. Tel maar mee op je vingers. Eet je ook iedere dag fruit? Wist je dat fruit heel gezond is?  

 • Oefening 12:

  Kabouter Pinnemuts is een echte verzamelaar. Weet je wat dat is? Hij verzamelt graag blaadjes en takjes. Die liggen vaak zomaar op de grond. Zoek jij ook een paar takjes en blaadjes? Die kun je thuis op een groot vel papier plakken. Daar kun je dan een mooie tekening van Kabouter Pinnemuts bij maken. Hoe denk jij dat hij er uit ziet? Is hij groter of kleiner dan jij? Welke kleur haar heeft hij en welke kleur ogen?   

 • Oefening 13:

  Kabouter Pinnemuts speelt graag bomentikkertje met zijn vriendjes. Dan moeten ze lekker veel rennen en dat is goed om energie kwijt te raken. Weet jij hoe bomentikkertje gaat? Je hebt een tikker en je papa of mama, zusjes of broertjes, vriendjes of vriendinnetjes kiezen allemaal een boom. Zolang ze deze aanraken kunnen ze niet afgetikt worden. Maar ze moeten wel na 10 tellen van boom wisselen, anders zijn ze ook af! En dan kun jij ze aftikken. Rennen maar!  

 • Oefening 14:

  Kabouter Pinnemuts kan goed dierengeluiden nadoen. Hij kan kwaken als een kikker, blaffen als een hondje en blaten als een schaap. Welke dierengeluiden kun jij goed nadoen? Laat maar eens horen. Misschien doet Kabouter Pinnemuts wel gezellig met je mee!  

 • Oefening 15:

  Kabouter Pinnemuts houdt veel van lieveheersbeestjes. Zijn lieveheersbeestje-vriendinnetje heeft wel 8 stippen op haar rug. Laat maar eens op je vingers zien, dat kan op twee manieren. Weet je ze allebei? Zet maar eens 8 grote stappen naar voren.  

 • Oefening 16:

  Heel, heel, heel soms is Kabouter Pinnemuts helemaal stil. Dan maakt hij geen geluidjes. Hij loopt dan op zijn teentjes. Doe maar mee, hoe ver kan jij op je tenen lopen.

Loop nog een klein stukje verder, bij het volgende bordje heb ik weer een opdracht voor je.   

 

 • Oefening 17:

  Kabouter Pinnemuts is heel klein maar kan toch hoog springen. Dat oefent hij iedere dag. Hoe hoog kan jij springen? Laat maar zien en spring 5 keer zo hoog als je kunt!

 • Oefening 18:

  We zijn bijna bij het einde van de route. Hebben jullie Kabouter Pinnemuts gezien? Achter een boom, of bij een grote tak op de grond? Kijk nog maar eens goed rond, wat zie je allemaal nog meer in het bos?


 • Oefening 19

  Dit is echt het einde. Hebben jullie alle paaltjes gevonden en alle opdrachten gedaan? Dan heb je wel laten zien dat jij net zoveel energie hebt en net zo lenig bent als Pinnemuts, goed hoor! Heb je een opdracht over of misschien een paaltje gemist? Dat geeft niks! Dan kun je de opdracht alsnog doen of je komt binnenkort nog eens langs bij Pinnemuts.

  Hebben jullie het leuk gehad? Zwaai maar naar Kabouter Pinnemuts. Tot de volgende keer!

   

Andere kinderwandelroutes

Vonden jullie het lopen van de kinderwandelroute ook zo leuk, in West-Friesland zijn er nog een aantal. Ga samen in een ander dorp op ontdekking en volg de opdrachten van kabouter Babbel, dwergje Berend of één van hun vriendjes of vriendinnetjes. Deze routes vindt je hier.

Klik op de kleurplaat om deze te kunnen downloaden en printen.