HomeKabouterpad Enkhuizen

Kabouterpad Enkhuizen

Start:

De wandelroute start op de Stationsweg in Enkhuizen (punt niet aangegeven op kaart). Parkeren kan eventueel gratis bij het station.

Hebben jullie het startbord gevonden, vanaf daar kunnen jullie beginnen met het lopen van de route. Succes!

Zoals jullie misschien al hebben gelezen, is deze kinderwandelroute van Dwergje Berend. Hij heeft overal bordjes opgehangen met een dwerg erop. Zie je het eerste bordje al?

Dwergje Berend is een hele lieve dwerg. Hij gaat graag op reis, dat heeft hij geleerd van zijn vader. Daarom heeft zijn vader hem naar Berend Botje vernoemd, die van varen hield. Ons dwergje reist liever met de trein. Vandaag is Dwergje Berend aangekomen op Station Enkhuizen. Helaas gaat de trein vanaf hier niet verder. Dwergje Berend heeft besloten om zijn reis verder te lopen. Als je heel goed zoekt, kun je precies zien waar hij is geweest. Hij heeft namelijk overal dwergbordjes achter gelaten. Kijk dus goed om je heen of je nergens een bordje over het hoofd ziet.

 

 • Bordje 1

Jaaaa, goed gedaan! Jullie hebben mijn eerste bordje gevonden. Ga zo door tot jullie weer helemaal bij het begin zijn aangekomen. Onderweg komen jullie 22 bordjes tegen. Bij de meesten bordjes hoort een leuke opdracht, een vraag of een weetje. Veel plezier en zet hem op!

 

 • Bordje 2

Dat is toevallig. Mijn vader heeft me vernoemd naar Berend Botje, omdat ik net zoals hem, van reizen houd. Berend Botje hield alleen van varen. En wat zie ik hier, een haven. Misschien is hij hier ook weleens geweest. Zullen we samen zijn liedje zingen?

Berend Botje ging uit varen
Met zijn bootje naar Zuidlaren 
De weg was recht, de weg was krom 
Nooit kwam Berend Botje weer om 

Een, twee, drie, vier, vijf, zes, zeven 
Waar is Berend Botje gebleven? 
Hij is niet hier, hij is niet daar 
Hij is naar Amerika 

Amerika, Amerika 
Eén keer in de rondte van je hopsasa!

Amerika, Amerika 
Twee keer in de rondte van je hopsasa! 

Berend Botje ging uit varen 
Met zijn bootje naar Zuidlaren 
De weg was recht, de weg was krom 
Nooit kwam Berend Botje weer om 

Een, twee, drie, vier, vijf, zes, zeven 
Waar is Berend Botje gebleven? 
Hij is niet hier, hij is niet daar 
Hij is naar Amerika. 
Amerika, Amerika 
Eén keer in de rondte van je hopsasa!

Amerika, Amerika 
Twee keer in de rondte van je hopsasa! 
Drie keer in de rondte van je hopsasa! 

 

 • Bordje 3

Zoals jullie misschien wel weten, wonen de meeste kabouters in het bos. Dit park lijkt ook wel een beetje op een bos. Veel kinderen denken dat kabouters in een paddenstoel wonen, maar dat is niet waar! Want wat als iemand per ongeluk op de paddenstoel stapt? Dan is het huisje kapot.

Net zoals kabouters, zou ik ook graag één nachtje in het park willen slapen. Willen jullie mij helpen bij het vinden van een mooi huisje?

 • Bordje 4

Loop nog een klein stukje verder, bij het volgende bordje heb ik weer een opdracht voor jullie.

 

 • Bordje 5

Is het gelukt om een mooi huisje voor me te vinden, waar ik vanavond kan slapen? Willen jullie alvast wat takken voor me zoeken, dan kan ik vanavond lekker warm een kampvuurtje maken. Ssssst…, niet doorvertellen hoor. Zoek een korte- en een lange tak.

 

 • Bordje 6

Ik heb gehoord dat er in dit park veel vogels wonen. Sommige vogels slapen op één poot. Bijvoorbeeld ooievaars, flamingo’s, reigers, maar ook roofvogels, uilen en kleine zangvogels. Als het koud is, verliezen ze niet zoveel warmte, door één poot in te trekken. Dit werkt voor hun als een soort dekentje.

Kun jij net als een vogel op één been staan? Als je het een beetje lastig vindt, mag je ook de lantarenpaal gebruiken. Tel maar tot 10. Probeer het ook eens op je andere been. Welk been vond je het makkelijkste?

 

 • Bordje 7

Hey, we gaan het park uit. Wist je dat Enkhuizen een stad is? En denk je dat er in een stad eigenlijk ook kabouters en dwergen wonen? Vertel eens!

 

 • Bordje 8

Ik was bang dat jullie de weg kwijt zouden raken. Daarom heb ik hier ook bordje achterlaten. De vorige opdracht hebben jullie net gedaan, ik geef jullie nog even een kleine pauze. Loop maar rustig verder!

 

 • Bordje 9

Iedereen denkt natuurlijk dat je kabouters en dwergen alleen in het bos tegen kunt komen. Nou, dat is mooi niet waar. Ik ben namelijk op pad gegaan door Enkhuizen. Ik moest wel héééél zachtjes doen, want anders hadden de grote mensen mij misschien wel gehoord en gezien. Kunnen jullie ook heel stil zijn?  Lukt het om 10 tellen stil te zijn? Natuurlijk niet hardop tellen, maar dat kun je op je vingers doen. Wat hoor je?

 

 • Bordje 10

Zien jullie het zebrapad een stukje verderop. Gekke naam eigenlijk hé! Weten jullie misschien waarom het een zebrapad wordt genoemd? Ik heb bij zebrapaden altijd een gek trekje. Doe je mij na? Je mag alleen op de witte strepen stappen. Kijk voordat je gaat oversteken eerst goed naar links en rechts samen met papa/mama/begeleider/verzorger. Als het veilig is kun je de opdracht doen naar de overkant van de weg.

 

 • Bordje 11

In de bomen, tussen de struiken en op de grond, kruipen heel veel diertjes rond. Dwergje Berend is bevriend met alle dieren, slakken, vogels en zelfs mieren. Kijk maar goed om je heen, misschien vind je er wel één. Hoe ziet dat dier(tje) eruit? Weet je misschien ook hoe het dier heet? En maakt hij ook geluid?

 

 • Bordje 12

In de stad moet je met rennen een beetje oppassen. Er kunnen altijd auto’s en fietsers zijn. En het is niet leuk om daar mee te botsen. Loop voetje voor voetje van de brug naar beneden.

 

* Wil je een stukje van de route afsnijden? Ga dan niet linksaf, maar loop rechtdoor. Bij het kruispunt vind je het volgende dwergbordje (ga daar verder met opdracht 15). Je kunt deze opdracht uitvoeren tussen de 1ste en 2e boom een stukje verderop.

 

 • Bordje 13

Misschien ken je Enkhuizen al, maar dit is de winkelstraat. Er zijn een heleboel verschillende winkels te vinden. Ik ben op zoek naar de bakker. Laat je het me weten als je hem hebt gevonden? Hoe heet de bakkerij eigenlijk?

 

 • Bordje 14

Bij een broodje, drink ik vaak een glas water. Dat is goed voor de dorst en ook nog gezond! Lust jij ook water? Hoeveel glazen drink je op een dag? Misschien kun je het aan je ouder/verzorger/begeleider laten zien op je vingers.

 

 • Bordje 15

In de huizen waar je net langs bent gelopen wonen vast allemaal leuke kinderen. Die houden misschien wel net als jij van TV kijken of een spelletje doen op de computer. Ik heb van mijn vader geleerd dat je dat niet te lang moet doen. Weten jullie waarom dat is?

Antwoord
Door vaak lange tijd achter een scherm te zitten, kun je last krijgen van je ogen. Het zou zomaar kunnen dat je daardoor een bril nodig hebt, net als ik. Probeer niet langer dan 2 uur per dag achter een scherm te zitten. Ga daarom ook eens lekker naar buiten!

 

 • Bordje 16

Dwergje Berend vindt het leuk om zo nu en dan een grapje te maken. Soms zijn ze zo goed, dat de kikkers er van beginnen te kwaken. Misschien ken jij er ook wel één. Zullen we het proberen? Wie weet lacht straks wel iedereen! Vertel onderweg naar het volgende bordje een leuke grap, mop of een raadsel.

 

 •   Bordje 17

De mensen in Enkhuizen zijn heel trots dat ze in een stad wonen. Ze hebben dan ook helemaal een eigen vlag. Misschien heb je hem al gezien. Hij hangt hier namelijk ergens héél vlakbij, zie je hem al? Welke kleuren heeft de vlag van Enkhuizen?

Antwoord
Rood, geel en een beetje blauw.

 

 • Bordje 18

De grote toren tegenover jullie, aan de andere kant van de witte brug is de Drommedaris. Een dromedaris is ook een dier, weet jij misschien van welk dier hij familie is?

Antwoord
Een kameel

Weet jij of je ouder/verzorger/oppas dan ook wat het verschil is tussen een dromedaris en een kameel?

Antwoord
Een dromedaris en kameel hebben wel meer verschillen, maar de duidelijkste is het aantal bulten op de rug. Een kameel heeft er 2 en een dromedaris maar 1.

 

 • Bordje 19

Dwergje Berend speelt graag buiten. Hij heeft hier alleen geen dwergenvriendjes gevonden om mee te spelen op het mooie grasveld achter de Drommedaris. Ken jij een spelletje wat je buiten kunt spelen? (Tikkertje, verstoppertje, ect.) Kies een spelletje en doe die samen met papa, mama, je broertje, zusje, vriendje of vriendinnetje.

 

 • Bordje 20:

Door werkzaamheden is dit bordje helaas niet te bereiken, loop daarom via het wandelpad richting restaurant De Enkhuizer Visafslag.

 

 • Bordje 21

Van zo’n lange wandeling is Dwergje Berend best een beetje moe geworden. Hij heeft daarom, toen hij klaar was even en tukje gedaan. Hoe laat ga jij ’s avonds eigenlijk naar bed? En hoe laat ben je ‘s ochtends weer wakker?

Wist je dat:
Kinderen tussen 1 en 3 jaar wel 12 tot 14 uur slaap nodig hebben.
Kinderen tussen de 3 en 5 jaar gemiddeld 11 tot 13 uur slaap nodig hebben.
Kinderen tussen de 5 en 10 jaar ongeveer 10 tot 11 uur slaap nodig hebben.

 

 • Bordje 22

Dwergje Berend vindt jou een topper,
je liep de wandeling zonder gemopper!
Met zon, hagel of regen,
wie weet kom je ook nog een andere dwerg of kabouter tegen.
Mijn kaboutervrienden in Abbekerk en Berkhout hebben namelijk een andere route,
kom je hen de volgende keer ook begroeten?

Groetjes Dwergje Berend

Heb je een opdracht over of misschien een paaltje gemist? Dat geeft niks! Dan kun je de opdracht alsnog doen of je komt binnenkort nog eens langs bij Dwergje Berend.

Andere kinderwandelroutes

Vonden jullie het lopen van de kinderwandelroute ook zo leuk, in West-Friesland zijn er nog een aantal. Ga samen in een ander dorp op ontdekking en volg de opdrachten van kabouter Babbel, Pinnemuts of één van hun vriendjes of vriendinnetjes. Deze routes vindt je hier

Klik op de kleurplaat om deze te kunnen downloaden en printen.

 

Vinden jullie deze kabouterroute leuk?

Dwergje Berend vindt jullie mening heel belangrijk. Daarom hoort hij graag of jullie zijn route leuk vinden. Mochten jullie wat tijd over hebben, willen jullie dan onderstaand formulier invullen? Alvast bedankt!

Wat vind jij van deze kabouterroute?(Vereist)
Vind jij de opdrachten geschikt voor deze leeftijd?(Vereist)
Zit er genoeg afwisseling in de opdrachten?(Vereist)