HomeNieuwsAan de wandel blijven d.m.v. train de trainer

Aan de wandel blijven d.m.v. train de trainer

De eerste stap is vaak het moeilijkst, wordt gezegd. Nou, niet in Papendrecht. Inmiddels zijn er vanuit diverse wijken wandelgroepen gestart in Papendrecht. Vanaf het begin was het enthousiasme en aantal deelnemers groot. Met groepen van zelfs wekelijks 20-25 deelnemers. Binnen het Vitaliteitsakkoord Papendrecht worden wandelcoaches  John van der Sluis en José van Hemert ingezet als aanjager om groepen gedurende 6 weken op te starten. Daarnaast zijn er diverse vrijwilligers die het wandelstokje daarna overnemen voor het begeleiden van de groep.

Om het enthousiasme van de deelnemers vast te houden zijn er zogeheten ‘borgingswandelingen’. Daarin gaan de coaches en begeleiders onderweg op ongedwongen wijze in contact met de deelnemers. Heel eenvoudig, om te kijken wat er speelt en waar de behoefte ligt. En daarop eventueel in te spelen in het wandelaanbod. Daarnaast worden de deelnemers ook op speelse wijze uitgedaagd om middels werkvormen (licht) fysiek en mentaal in beweging te blijven. We blijven ook aandacht geven aan de juiste wandelhouding en techniek. Dit om blessures te voorkomen en nog ontspannender te kunnen wandelen. En blijven we zoeken naar nieuwe wandelplekjes en interessante locaties in Papendrecht. Voor de huidige coaches en vrijwilligers hebben deze ‘borgingswandelingen’ een train-de-trainer intentie. Dat wil zeggen elkaar wederzijds inspireren en feedback geven op hoe we het wandelaanbod kunnen blijven aanbieden binnen het thema vitaliteit en behoefte van deelnemers. Het delen van oefeningen en werkvormen onderling is daar een belangrijk onderdeel van.

In zijn algemeenheid geldt dat alle wandelgroepjes een trouwe aanhang met deelnemers hebben. Mensen leren elkaar kennen, groepsapps worden opgestart voor onderling contact en nieuwe vriendschappen. Eenzaamheid wordt bestreden en zelfs mentale klachten lijken wat te verlichten tijdens het wandelen. Inmiddels zijn we ook zover dat mensen met andere groepjes gaan meelopen. Voor bijvoorbeeld de afwisseling in route. Zo zien we sommige mensen al zo’n 2-3 keer per week in diverse groepen. Het wordt dus bijna tijd voor een wandelspaarkaart om mensen te motiveren samen in beweging te blijven. Met bijvoorbeeld aan paar gratis wandelsokken bij een x-aantal stempels 😉

Kortom, het loopt en dat moet zo blijven!

De stuurgroep van het Vitaliteitsakkoord is enorm tevreden over de ontwikkelingen omtrent de wandelgroepen. Het aanjagen is 1, maar het blijven wandelen is letterlijk en figuurlijk de volgende stap. De stuurgroep heeft dan ook budget beschikbaar gesteld om de wandelgroepen begeleiding ten aanzien van de borging te bieden.