HomeNieuwsDe valpreventieweek in Papendrecht

De valpreventieweek in Papendrecht

30 September tot en met 6 oktober staat in het teken van de valpreventieweek. Tijdens deze week wordt er extra aandacht gegeven aan alles omtrent het valrisico van senioren en de mogelijke preventie hiervan.

De extra aandacht voor valpreventie is hard nodig. Jaarlijks belanden er namelijk zo’n 117.000 65-plussers op de SEH vanwege een val. Een zorgwekkend aantal van deze 65-plussers houdt er blijvend letsel aan over. De directe medische kosten voor al deze valongevallen passeerde in 2020 al de 1 miljard euro.

Maar het onderwerp ‘valpreventie’ is niet alleen kommer en kwel. Zo is gemeente Papendrecht zich bewust van de valrisico’s. Dit heeft er in geresulteerd dat Team Sportservice, in opdracht van de gemeente Papendrecht, is begonnen met meerdere gezondheidschecks. Tijdens deze checks worden thuiswonende 65-plussers uitgenodigd om hun vitaliteit te komen testen. Ook worden zij getest op hun mogelijke valrisico’s. Wanneer er uit de tests blijkt dat ze een mogelijk valrisico lopen, komen ze in aanmerking voor een cursus . Op dit moment worden onder andere de cursussen InBalans en Vallen Verleden tijd aangeboden.

InBalans: Deze cursus draait om het verbeteren van onder andere de spierkracht en vitaliteit van de 65-plusser. Hierdoor zijn zij beter in staat om zich staande te houden op het moment van een potentieel valgevaar. Ook krijgen de 65-plussers meer vertrouwen in hun eigen lichaam.

Vallen Verleden Tijd: Deze cursus is ervoor ontworpen om het daadwerkelijke probleem te tackelen. 65-Plussers krijgen tijdens deze cursus allerlei tips & tricks om zo veilig mogelijk te vallen of deze val op te vangen. De cursus wordt gegeven door echte valexperts waarbij de 65-plussers veilig terecht kunnen.

Dus ben jij of ken jij een thuiswonende 65-plusser? Bezoek dan eens de websites van de gemeente Papendrecht en Team Sportservice Papendrecht om het aanbod omtrent de valpreventie te bekijken.