HomeValpreventie

Valpreventie

Actief blijven is van grote waarde, zeker op oudere leeftijd. Mobiliteit biedt vrijheid en plezier, en door te bewegen blijft u langer mentaal en fysiek fit. Het is goed voor longen en hart, verkleint de kans op chronische ziekten en geeft u meer energie. Een periode van ziekte of minder beweging kan uw conditie verminderen, waardoor uw mobiliteit afneemt en het lastig kan zijn om weer in beweging te komen. Dat wilt u natuurlijk voorkomen. Bewegen verbetert ook uw balans en coördinatie, wat essentieel is om vallen te voorkomen.

Weten wat uw valrisico is

Het is belangrijk om een verhoogd valrisico tijdig op te sporen. 65-plussers zijn zich namelijk vaak niet bewust dat ze een verhoogd valrisico hebben, of ze zien vallen als iets dat er nu eenmaal bij het ouder worden hoort. Daarom richt Team Sportservice Papendrecht zich op een valpreventieve aanpak die 65-plussers helpt om meer zelfredzaam te zijn. Zo gaat de kwaliteit van leven omhoog en kunt u langer thuis wonen. Wilt u weten of u een verhoogd valrisico heeft? Doe eerst de valrisico-inschatting.

Doe de valrisico-inschatting

Vitaliteitsbijeenkomsten

Tijdens de vitaliteitsbijeenkomsten geven onder andere gespecialiseerde fysiotherapeuten u graag meer informatie over valpreventie. Er wordt uitgelegd wat u zelf in uw omgeving kan doen om vallen te voorkomen. U kunt uw valririsco laten testen en u eventueel direct opgeven voor het speciale cursusaanbod. De bijeenkomst is geheel gratis en bedoeld voor inwoners boven de 65 jaar, die nog zelfstandig wonen en binnenshuis zelfstandig kunnen lopen. 

Cursusaanbod

Uit de test kan naar voren komen dat u een laag, matig of verhoogd valrisico hebt. Wij bieden cursussen InBalans aan voor wanneer u een laag of matig valrisico hebt. In deze gecertificeerde training leert u effectieve technieken en oefeningen om je balans te verbeteren en valincidenten te voorkomen. Schatten wij in dat u een verhoogd valrisico hebt? Dan zullen wij u doorverwijzen naar een gecertificeerd fysio- of ergotherapeut die met u een programma op maat maakt. Hier kunnen extra kosten aan verbonden zijn, afhankelijk van uw zorgverzekering. Hebt u een verwijzing nodig? Neem dan contact op met uw huisarts.

 

Plaats en wijkWanneerTijdLocatie
Papendrecht: Westpolder23 september09:00-12:00 uurMeer informatie volgt
Papendrecht: Kraaienhoek & Middenpolder14 oktober 09:00-12:00 uurMeer informatie volgt
InBalans cursus (8 weken)31 oktoberMeer informatie volgt
Papendrecht:Meer informatie volgt
Papendrecht:Meer informatie volgt
Papendrecht:Meer informatie volgt

Hulp nodig bij vervoer?

Overal gaan en staan kan lastig zijn als u wat minder mobiel wordt. ANWB AutoMaatje is een vervoerservice waarbij vrijwillige chauffeurs minder mobiele plaatsgenoten vervoeren. De chauffeurs gebruiken daarvoor hun eigen auto. U betaalt alleen een kleine onkostenvergoeding van € 0,35 per kilometer aan de chauffeur. Soms aangevuld met parkeerkosten. Meer weten? [contactgegevens].

Meer informatie?

  • Twijfelt u of de vitaliteitsbijeenkomst wat voor u is? Neem contact op met buurtsportcoach [naam] via [email] of [telefoonnummer].
  • Wilt u meer weten over het maatschappelijke belang van valpreventie? Luister dan naar onze podcast.

Informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens vind u in ons Privacy Statement.