HomeNieuwsTien tips voor ledenbinding

Tien tips voor ledenbinding

Ontmoeten, verbinden, verenigen. Jullie zijn hier zo ontzettend goed in. Helaas is juist dit moeilijk door de lockdown. Toch is het belangrijk om hier mee door te gaan. Zodat jullie leden actief en fit blijven, ze achter jullie blijven staan, maar ook omdat sommige leden die verbinding en sociale contacten juist nu misschien hard nodig hebben. En hoe doe je dat dan? Lees hieronder onze tips! 

 1. Betrek aanvoerders, trainers, coaches en vrijwilligers. Zij weten goed wat hun eigen team leuk vindt en het is makkelijker om iets te organiseren voor een kleine groep leden.
 2. Sporten jullie buiten? Blijf dat vooral doen! Is jouw sport normaal gesproken binnen? Neem contact met ons op en we gaan graag met jouw op zoek naar een geschikte buitensport-locatie. Ook als jouw sport buiten niet uit te voeren is, kun je wel buiten-sportactiviteiten aanbieden. Andere sportaanbieders vinden het vaak leuk om een clinic te geven, en hoe leuk is het als jullie trainer in ruil daarvoor (later) ook een training aan kan bieden?
  Groepslessen voor volwassenen zijn niet toegestaan. Trainen in tweetallen is wel mogelijk.
 3. Speel een online spel met het team, een commissie of de hele vereniging. Kies een spel dat past bij de leeftijdsgroep. Er zijn heel veel opties zoals keezen, weervolven van Wakkerdam, carcasonne, escape room, bingo of crazy 44.
 4. Maak samen een speurtocht voor de jeugdleden. “Maak zoveel mogelijk selfies met ***(bijvoorbeeld verschillende brievenbussen, speeltuintjes, dieren,…).” of “Laat elk jeugdlid een beweegopdracht bedenken en voor het raam hangen. Wie voert de meeste opdrachten uit?”
 5. Laat jongeren zelf (sport)activiteiten organiseren die zij leuk vinden. Nu én in de toekomst. Het project WhoZnext kan kosteloos gestart worden, inclusief startbudget van 250 euro! Neem voor meer informatie contact op met Joyce van Tunen.
 6. Houd je leden fit en bied online trainingen aan. Heel leuk als je dit zelf opneemt, maar je kunt ook bestaande trainingen delen. Kijk eens hier voor inspiratie voor volwassenen en hier voor meer ideeën voor kinderen.
 7. Hebben jullie materialen die gebruikt worden voor trainingen? Misschien kun je ze uitlenen zodat de trainingen thuis leuker of efficiënter worden.
 8. Dit is een mooi moment om aan leden te vragen of het aanbod van jouw vereniging nog aansluit bij de wensen van het lid. En áls iemand met een idee komt, kijk dan samen welke rol hij/zij zelf kan vervullen bij het verwezenlijken van dit idee.
 9. Wandelen is nu erg populair. Via de wandel-groepsapp van de vereniging kunnen geïnteresseerden elkaar vinden om in tweetallen te gaan wandelen of misschien kun je direct maatjes koppelen.
 10. Ook in deze tijd zijn vrijwilligers erg belangrijk voor de verenging. Denk er eens aan of je speciaal voor hen iets kun organiseren.

Lees ook de creatieve ideeën van verschillende voetbalclubs, die de KNVB al eerder op een rijtje zette.

Houd je aan de richtlijnen van het RIVM en het protocol Verantwoord Sporten van NOC*NSF.

Heb je vragen? Neem dan contact op met Joyce van Tunen.

Veel plezier!