HomeNieuwsRookvrije sportparken voor de Heemskerkse jeugd

Rookvrije sportparken voor de Heemskerkse jeugd

Heemskerkse sportverenigingen willen jeugd laten opgroeien als rookvrije generatie

 

De thema avond van Team Sportservice Kennemerland, de GGD en de Hartstichting van 13 september over rookvrije sportparken gaat niet door. Dat wil echter niet zeggen dat de verenigingen in Heemskerk niet positief tegenover de ontwikkeling staan, om hun jeugd op te laten groeien als ‘rookvrije generatie’. En zij staan hierin niet alleen. Het aantal clubs met een rookvrij sportterrein voor kinderen is het afgelopen jaar flink toegenomen. Ruim 570 sportclubs zijn rookvrij, terwijl dat er vorig jaar nog ruim 150 waren. De verwachting is dat dit alleen maar meer zal worden.

 

Thema op de bestuurstafel

In Heemskerk is handbalvereniging DSS al rookvrij. Voorzitter Jelle Bos: “Op de Algemene Ledenvergadering van 2017 hebben de leden besloten het complex rookvrij te maken. Als sportvereniging vinden we het belangrijk dat we het goede voorbeeld geven aan onze jeugdleden. Wij vragen iedereen dit te respecteren en elkaar aan te spreken op deze afspraak.” HLTV Marquette: “Wij vinden het heel goed dat verenigingen over dit onderwerp nadenken. Wij zijn zelf bijvoorbeeld aan het bekijken of wij als eerste stap ons jeugdtoernooi in 2019 rookvrij kunnen maken.” Ook HTV de Hulstenaar reageert positief: “Wij zijn de 13e helaas verhinderd maar vinden het thema belangrijk en gaan het in het bestuur bespreken.” ODIN ’59 volgt de ontwikkelingen op de voet. Binnenkort hebben zij een afspraak met de verenigingsadviseur van Team Sportservice om verder te praten over de opties om het sportpark, gedeeltelijk of in fases, rookvrij te maken. Bij de Heemskerkse Golfclub, een club met nauwelijks jeugdleden, wordt de discussie nog gevoerd, net als bij ADO’20. Het zou in dat laatste geval dan alleen gaan om roken rondom jeugdwedstrijden op zaterdagochtend.

 

Stoptober

De gemeente Heemskerk en de GDD Kennemerland zijn blij dat het thema op de bestuurlijke agenda’s staat. De timing is goed, aldus Lida Samson van de GDD: “Immers, de landelijke campagne Stoptober komt er weer aan! Stoptober is een campagne die rokers uitdaagt om gedurende de maand oktober niet te roken. In 2018 wordt de campagne voor de vijfde keer in Nederland georganiseerd door de KWF Kankerbestrijding, Alliantie Nederland Rookvrij, Hartstichting, het Longfonds en in samenwerking met het Trimbos instituut en de GGD’en. Een periode van 28 dagen is overzichtelijk en maakt het aantrekkelijk voor rokers om mee te doen. Immers: als je 28 dagen stopt met roken, ben je succesvol!”