HomeNieuwsSportverenigingen en het coronavirus

Sportverenigingen en het coronavirus

Het coronavirus bezorgt menig verenigingsbestuurder flink wat kopzorgen. Hoe hou je de club overeind, nu door de maatregelen de inkomsten stagneren, maar de meeste kosten doorlopen? Team Sportservice zet de belangrijkste tips voor sportverenigingen op een rij.

Hebben jullie een vraag waarop je het antwoord hier niet kunt vinden? Neem contact op met de verenigingsadviseurs Bart en Joyce.

Update: 19 mei 2020

110 miljoen euro voor sportverenigingen

Met de heropening van de sport voor de jeugd, stelt het kabinet 110 miljoen euro extra beschikbaar voor sportverenigingen die het financieel zwaar hebben. Dit wordt gebruikt om huur kwijt te schelden en voor een eenmalige tegemoetkoming voor verenigingen met een eigen accommodatie die te maken hebben met doorlopende lasten en omzetverlies. Lees meer op de website van de Rijksoverheid.

Opstarten sport jeugd

Vanaf 29 april mogen kinderen t/m 12 jaar en jeugd 13 t/m 18 jaar, onder begeleiding, weer samen trainen in de buitenlucht. Het kabinet heeft de gemeenten opgeroepen om deze sportactiviteiten te faciliteren en te organiseren, altijd onder begeleiding van buurtsportcoaches of het kader van sportaanbieders. Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk kinderen en jongeren de kans krijgen mee te doen, dus ook niet-leden van een vereniging.

Opstarten sport volwassenen

Het kabinet heeft de maatregelen rond de bestrijding van het coronavirus verder versoepeld. Voor de sport houdt dat in dat per 11 mei ook iedereen ouder dan 18 jaar buiten kan sporten en bewegen op 1,5 meter afstand van elkaar.

Protocol verantwoord sporten

Met een protocol wil het NOC*NSF de gemeenten en uitvoerende partijen richting geven hoe te handelen en hen aandachtspunten voor nadere uitwerking aanreiken. Bekijk het protocol op de website van NOC*NSF. Neem voor lokale regels contact op met je gemeenten en voor sport specifieke informatie met je sportbond.
Als het virus onder controle blijft, kan per 1 september een volgende stap worden gezet: alle binnensporten zijn dan weer mogelijk voor alle leeftijden. De deur kan dan ook van het slot voor fitnessclubs. Sportwedstrijden kunnen dan plaatsvinden zonder publiek.

Noodfondsen

Zowel vanuit de overheid als vanuit de gezamenlijke sport (bonden) en banken zijn verschillende noodfondsen en maatregelen aangekondigd om getroffen sportclubs door de coronatijd heen te helpen. Bekijk op welk fonds jouw vereniging aanspraak kan maken.

NOC*NSF

Overheid

Overig

  • Versoepeling Aflossingsregels banken en SWS
  • Fondsen van grote sportbonden (in ontwikkeling)
  • Noodfonds Rabobank

Veelgestelde vragen

Verenigingen kampen met veel vragen. Bijvoorbeeld over het innen van contributie, het betalen van huur, het organiseren van een ALV, het betalen van medewerkers en het plegen van onderhoud nu de sportparken gesloten zijn.

Voor sport specifieke vragen kunt u het beste contact opnemen met uw sportbond. Voor gemeentelijke vragen kunt u terecht bij uw sportambtenaar of verenigingsadviseur.

Het antwoord op heel veel andere vragen vindt u via onze linktips: