HomeNieuwsSportverenigingen aan de slag met jongeren na thema avond

Sportverenigingen aan de slag met jongeren na thema avond

Op donderdag 19 oktober organiseerde Sportservice Kennemerland een thema-avond voor sportverenigingen uit Heemskerk over het betrekken van jongeren bij de vereniging. Verenigingsadviseur Hubert Habers vertelde de aanwezigen alles over het binnenhalen en behouden van jongeren.

Cijfers
Aan de hand van statistieken werd duidelijk hoe het er voor staat met jongeren in de sport en in Heemskerk. De landelijke cijfers laten een enorme daling zien van het aantal leden van clubs vanaf 14-jarige leeftijd. Sommige sporten, zoals zwemmen en atletiek, hebben een uitstroom van 75% tussen de top qua ledenaantal (op 7 en 10 jarige leeftijd) tot aan 18 jarige leeftijd. Een veelgehoorde reden is dat jongeren het te druk hebben met school en werk. Uit onderzoek blijkt echter dat ook zo’n 40% van de jongeren stopt omdat zij hun club niet leuk meer vinden. Werk aan de winkel dus, om jongeren te blijven interesseren voor de sportvereniging.

Organiseren van activiteiten
Het thema jongeren had reeds de aandacht van de aanwezige bestuurders en ouders. Menig club organiseert naast trainingen en competitie ook aanvullende activiteiten voor de oudste jeugd. Vaak was de opkomst laag. Eén van de clubs vroeg de jongeren om een keer mee te denken over wat er georganiseerd moest worden. Een stap in de goede richting. Een eyeopener was de tip om jongeren actief te betrekken bij de organisatie van de activiteiten. Jongeren weten als geen ander wat hun leeftijdsgenoten leuke activiteiten vinden. Zij zijn ook beste bereid om zich in te zetten voor hun club en zitten vaak vol ideeën. Aan de hand van het project ‘WhoZnext’ werd uitgelegd hoe je met de jongeren aan de slag gaat bij het organiseren van activiteiten. Zeker 3 clubs waren zo enthousiast dat zij op korte termijn willen starten met een WhoZnextteam.