HomeNieuwsColumn van de dag “Heroes of the Cruyff Court”

Column van de dag “Heroes of the Cruyff Court”

Vandaag de vijfde column van Bart Neeft, buurtsportcoach bij Sportservice Kennemerland: Een verhaal over ‘Heroes of the Cruyff Court’ en in het verlengde daarvan over het 6 vs 6 Cruyff court toernooi op Hemelvaartsdag:

(Door: Bart Neeft)

‘’Dat lijkt me leuk,’’ zegt Suleiman, nadat ik hem uitgelegd heb over het traject Heroes of the Cruyff court. ‘’Maar, wat krijg ik er voor terug?’’ vraagt hij. Ik zeg: ‘’een officieel diploma van Cruyff Foundation, een shirt en een trui van de Heroes en een mooie ervaring.’’ Hij glundert, maar twijfelt toch een beetje. Ik geef aan: “probeer het en kom naar de eerste bijeenkomst met de andere Heroes voor een compleet uitleg van het traject”. Hij stemt toe en we geven elkaar de hand. Suleiman wordt gelijk gevraagd om mee te doen met een voetbalpartijtje op het Cruyff court en hij is helemaal in zijn element met de bal.

Heroes of the Cruyff Court
Als Buurtsportcoach heb ik vorig jaar bij de Cruyff Foundation de opleiding tot Cruyff-coach gevolgd om het traject Heroes of the Cruyff court te begeleiden. Met Heroes of the Cruyff Court geeft de Cruyff Foundation jongeren en kinderen de kans om de held te zijn van hun eigen verhaal. Heroes of the Cruyff Court heeft als doel jongeren een rolmodel te laten zijn voor hun wijk en ze langdurig betrokken te houden bij de wijk en het Cruyff Court.

Je wordt niet als held geboren, maar je kan jezelf wel tot held ontwikkelen.
Heroes of the Cruyff Court is een voor Nederland uniek concept waarbij jongeren de kans krijgen om voor kinderen een nationaal evenement organiseren. Door het organiseren van evenementen krijgen jongeren de kans hun talenten te ontdekken en ontwikkelen en worden ze uitgedaagd iets te ondernemen wat nieuw voor hen is. Doordat jongeren tijdens de diverse bijeenkomsten kennismaken met de verschillende facetten van organiseren leren ze hun eigen kwaliteiten kennen, groeit het zelfvertrouwen en kunnen ze persoonlijke ambities meteen in praktijk brengen. Hemelvaartsdag: 6 vs 6 Cruyff court toernooi
Met Hemelvaartsdag is de landelijke halve finale 6 vs 6 Cruyff court toernooi voor kinderen van groep 7 en 8 in Heemskerk. Dit toernooi wordt georganiseerd door een zestal Heroes, die in volle voorbereiding zijn om de puntjes op de ‘’i’’ te zetten voor dit toernooi. Eind maart was de eerste bijeenkomst met de Heroes, waar we elkaar nog moesten voorstellen en een spel krantenmeppertje deden om elkaars namen en hobby’s te leren.

Elke woensdag hebben we een bijeenkomst in buurtcentrum de Schuilhoek, samen met jongerenwerker Emile en Javer en Marley van Street Corner Work, om de Heroes zo goed mogelijk te begeleiden een mooi toernooi neer te zetten met veel side events, zoals panna KO, een voetbalarena en een snelheidsmeter. Maar uiteraard ook moest ook de EHBO, een DJ, lunch voor vrijwilligers en een brief ter informatie naar de buurtbewoners geregeld worden.

We hopen na het toernooi te kunnen terugkijken op een goed verlopen toernooi. Voor mij als Cruyff Coach is het toernooi bij voorbaat al geslaagd, als ik kijk naar alle verrichte werkzaamheden, de groei van eigenwaarde bij de Heroes en de binding met elkaar die we samen hebben doorgemaakt, met als afsluiting een gezellige middag met diploma uitreiking in bijzijn van familie en vrienden, zullen de ervaring en herinneringen blijvend zijn.

Bedankt Heroes!