HomeNieuwsZeven Heemsteedse verenigingen werven 500 vrijwilligers

Zeven Heemsteedse verenigingen werven 500 vrijwilligers

Zeven sportverenigingen uit Heemstede zijn het afgelopen jaar druk in de weer geweest om hun vrijwilligerstekort op te lossen. Zij werden hierbij geholpen door Sportservice Heemstede-Zandvoort. KRZV ’t Spaarne, GSV en HBC Voetbal boekten in de eerste cursusronde van de cursus Meer Vrijwilligers in Kortere Tijd (MVKT) al mooie resultaten. De Heemsteedse Reddingsbrigade, voetbalvereniging VEW, duikvereniging Seabees en Scouting BIM-Bakenessergroep sloten cursusronde twee eveneens met veel succes af. In totaal werden zeker 500 leden en ouders van jeugdleden bereid gevonden structureel of incidenteel de handen uit de mouwen te steken.

Op 25 april sloot de tweede groep deelnemers aan MVKT het wervingstraject af. Vol enthousiasme volgden 13 vrijwilligers van deze verenigingen de cursus, die in totaal uit vier avonden bestond. Alle vier de verenigingen waren een keer gastheer tijdens een cursusavond, zodat de verenigingen ook elkaars accommodaties leren kennen. Drie van de vier verenigingen uit de tweede cursusronde hebben de belactie inmiddels al uitgevoerd. Bij VEW zal deze binnenkort worden georganiseerd.

De vertegenwoordigers van de Heemsteedse Reddingsbrigade, Seabees en Scouting BIM waren lovend over de aanpak en resultaten. Zij beoordeelden de cursus gemiddeld met een 8,5. De in workshop 1 gestelde doelstellingen werden ruimschoots overtroffen.

Als gevolgd van de diverse creatieve PR-campagnes bleken bijna alle leden op de hoogte te zijn van de naderende belactie. De Reddingsbrigade benaderde 230 leden en ouders waarvan er 150 bereid waren zich in te zetten.  Duikvereniging Seabees wist 60 mensen te overtuigen structureel een taak op zich te nemen en vele mensen die incidenteel de handen uit de mouwen wilden steken, bijvoorbeeld bij een evenement. Zij benaderden 168 mensen. Scouting BIM benaderde 26 ouders en vonden er 24 bereid voor de vereniging actief te worden. De actie leverde niet alleen veel nieuwe vrijwilligers op, maar de ervaring bij de cursisten was dat ook de algemene betrokkenheid bij de vereniging toe nam. Vervolg
Alle verenigingen trachten nu de vrijwilligers op korte termijn onder te brengen binnen een commissie of een activiteit. Daarna is het zaak deze vrijwilligers te behouden en het vrijwilligersbeleid te verankeren in de verenigingen. Door deelname deel 2 van de cursus Meer Vrijwilligers in Kortere Tijd zorgen de verenigingen er voor dat het vrijwilligersbeleid blijvend op de agenda van de vereniging staat! Op 2 april is in Haarlem de aftrap van het vervolg op MVKT.Meer informatie
Voor meer informatie over de cursus Meer Vrijwilligers In Kortere Tijd en het vervolg hierop kan men terecht op www.meervrijwilligersinkorteretijd.nl. Meer informatie over de werkzaamheden van Sportservice Heemstede-Zandvoort is te vinden op www.sportserviceheemstedezandvoort.nl.

MVKT groep 1

MVKT groep 2