HomeNieuwsZeer geslaagd Sportcafe Heemstede

Zeer geslaagd Sportcafe Heemstede

Sportcafe Heemstede zeer geslaagd
Andy Houtkamp presentator in drukbezochte 1ste Aanleg
De bekende radioverslaggever Andy Houtkamp van het NOS programma Langs De Lijn presenteerde dinsdagavond 19 juni het eerste Sportservice Heemstede-Zandvoort Sportcafé in Heemstede. In een drukbezocht Cafe De 1ste Aanleg kwamen vele gasten uit de Heemsteedse sportwereld langs. Het Sportcafe was tussen 20.00-22.00 uur live te volgen op Branding RTV. De medewerkers van het plaatselijke radiostation verzorgden bovendien de techniek op locatie.

Wethouder Jur Botter, Steffen van der Pol van Sportservice Heemstede-Zandvoort en Bas de Wit van Sportsupport openden het Sportcafe met een gesprek over sport in Heemstede. Botter gaf aan dat Heemstede een sportieve gemeente is. Veel inwoners zijn lid van een sportvereniging. Natuurlijk waren ook de voorgenomen bezuinigingen onderwerp van gesprek. Gespreksleider Andy Houtkamp gaf aan te hopen dat de sport hierin waar mogelijk ontzien kan worden. Van der Pol en De Wit gaven een toelichting op de samenwerking tussen Sportservice Heemstede-Zandvoort en Sportsupport.

De wethouder kon het tweede blok aan tafel blijven zitten. Bij het blok over topsport werd hij vergezeld door Peter van der Aart van het Olympisch Netwerk Noord-Holland en drie sporttalenten. De Heemsteedse Cornelius Kersten en Carlijn Schoutens hebben de ‘beloften-status’ in het schaatsen. Maartje Mulder heeft als hockeytalent van Rood-Wit en het nationale jeugdelftal dezelfde status. Met de Gemeente hebben de talenten nog weinig contact gehad. Heemstede heeft er dan ook voor gekozen om niet te investeren in topsport, gaf Botter aan. Wel kunnen talenten, bijvoorbeeld bij blessures, ondersteund worden door het Olympisch Netwerk Noord-Holland, dat gevestigd is in Haarlem. Maartje Mulder gaf aan hier mee erg geholpen te zijn bij een recente blessure. De sporttalenten zoeken zelf in Heemstede naar sponsoren. Zo bezoeken zij regelmatig winkeliers, ondersteund door een plakboek met krantenartikelen of zelfs een powerpointpresentatie. Veel Heemsteedse sponsoren helpen met een bijdrage deze talenten op hun weg naar de top.

In het derde blok schoven vier vakdocenten lichamelijke opvoeding aan. Jirina van Kesteren en Lisanne Bouten zijn als combinatiefunctionaris actief in het basisonderwijs. Marieke Schaap en Nout Heetveld geven les op het Hageveld College. Andy Houtkamp, wiens zoon op het Hageveld heeft gezeten, sprak lovende woorden over de faciliteiten waarover de school beschikt. Heetveld kon dit beamen. Zowel binnen als buiten zijn er prachtige sportmogelijkheden. Zo beschikt de school zelfs over een klimmuur. Op het Hageveld College, maar ook op het Haemstede Barger, wordt door Sportservice Heemstede-Zandvoort het Sporthackers project aangeboden. De leerlingen maken hierbij kennis met bijzondere sporten, waarbij de lessen worden verzorgd door een professionele docent in de betreffende sport. Zo kwam oud-prof basketballer Henk Pieterse al eens langs, maar werden onder meer ook judo, handbal en rugby aangeboden. Bijzonder bij dit project is dat niet alleen de leerlingen les kregen, maar dat er ook ruimte was voor deskundigheidsbevordering van de vakdocenten. Zij kregen naschools zelf workshops in judo en handbal.

In blok 4 kwam de verenigingssport in Heemstede aan bod. Sportambtenaar Bjorn Lanser en combinatiefunctionaris Jirina van Kesteren gingen in op de ontwikkelingen op het Groenendaal Sportpark. Van Kesteren gaf een toelichting op het project ‘bitjes en nopjes’ van Alliance en RCH. Hubert Habers is als verenigingsadviseur verbonden aan Sportservice Heemstede. Hij trainde in Heemstede al twee ‘WhoZnextteams’, bij HBC tafeltennis en KRZV Het Spaarne. Jeroen Kuijt van HBC legde, bijgestaan door twee teamleden, uit dat WhoZnext een project is om jongeren meer te betrekken bij de sportvereniging. In een team van 5-10 jeugdleden gaan de jongeren onder begeleiding van een teamcoach aan de slag met het organiseren van activiteiten. Het team van HBC organiseerde de afgelopen twee jaar al vele activiteiten. Zo wisten zij jeugdleden te behouden en nieuwe leden aan te trekken. Naar aanleiding van het enthousiaste verhaal van Kuijt op een eerdere bijeenkomst voor sportverenigingen, gaat ook de Reddingsbrigade in Heemstede binnenkort met een team van start. Habers gaf aan dat er nog ruimte is om meer teams te trainen. Geïnteresseerden kunnen zich bij Sportservice Heemstede-Zandvoort melden. Ook was er aandacht voor het tekort aan vrijwilligers in de sport. Lanser gaf aan dat dit ook in Heemstede een probleem vormt. Daarom is dit jaar de cursus Meer Vrijwilligers in Kortere Tijd van start gegaan. HBC Voetbal, KRZV Het Spaarne en GSV volgenden de cursus. Middels en grote belactie gaan zij de komende tijd aan de slag om alle vacatures in te vullen. Op 25 september gaat de tweede cursusronde van start met een informatiebijeenkomst. Geïnteresseerde verenigingen kunnen zich aanmelden via hhabers@sportserviceheemstedezandoort.nl.
.
Het Sportcafe werd afgesloten met een blok over seniorensport. Steffen van der Pol van Sportservice Heemstede-Zandvoort, Katinka Verdonk van Casca en Wouter Brans van FM Health waren de afgelopen jaren betrokken bij het GALM project. Veel senioren zijn dankzij dit project aan het sporten gegaan. Nu het project ten einde is, kunnen zij blijven sporten bij FM Health en Casca. Het werd duidelijk dat er voor Heemsteedse senioren op sportgebied veel te beleven is, toen ook Cokky Bentsvelsen van de ouderengym van GSV en Anneke van Doorn van het Fit Hockey van Alliance aanschoven. Uit hun enthousiaste verhalen kwam eveneens naar voren dat ook de seniorensport in Heemstede leeft!

Om 22.00 uur kwam er een einde aan een gezellige en interessante avond. De foto’s van de avond zijn terug te vinden op www.sportserviceheemstedezandvoort.nl.