HomeNieuwsWhoZnextteam van start bij Het Spaarne

WhoZnextteam van start bij Het Spaarne

De gemeente Heemstede en Sportservice Heemstede-Zandvoort vinden het belangrijk om jongeren te behouden voor de sportverenigingen. Dit doen zij onder andere via het project WhoZnext. Donderdag 27 januari is er een WhoZnextteam van acht jongeren van start gegaan bij roeivereniging Het Spaarne. Eerder ging er al een WhoZnextteam van start bij HBC Tafeltennis.

WhoZnext
Jongeren haken rond de leeftijd 13-18 jaar vaak af bij hun sportvereniging. Door hen meer te betrekken bij hun sportvereniging zullen zij minder snel afhaken, is de gedachte achter WhoZnext. Jongeren van een WhoZnextteam gaan, onder begeleiding van een teamcoach van de vereniging, aan de slag met het organiseren van activiteiten die zij zelf leuk vinden. Deze activiteiten zijn vaak aanvullend op de bestaande activiteiten. De kracht van de jongeren is dat zij zelf precies weten wat andere jongeren aanspreekt. Zij kunnen deze doelgroep ook makkelijker bereiken dan volwassenen.

Het WhoZnextteam van Het Spaarne, dat uit acht enthousiaste jongeren en een teamcoach bestaat, streeft er naar om jeugdige leden actiever te betrekken bij de vereniging. Er zijn veel niet-actieve jeugdleden bij de vereniging. Het team zal tenminste twee jaar lang minimaal twee activiteiten per jaar organiseren. Worden leden te oud voor het team, dan kunnen zij het stokje overgeven aan andere jongeren, en wellicht zelf doorstromen als teamcoach of als vrijwilliger binnen bijvoorbeeld het jeugdbestuur. De jongeren van Het Spaarne vormen samen de jeugdcommissie van de vereniging en zijn al enige tijd bezig om activiteiten te organiseren. Dankzij het WhoZnextproject krijgen zij hier ondersteuning bij.

Starttraining en ondersteuning Vrijdag 27 januari kreeg het WhoZnextteam een starttraining van Hubert Habers van Sportservice Heemstede-Zandvoort. Tijdens de starttraining kreeg het team uitleg over het WhoZnextproject. De taken werden verdeeld. Er werd een voorzitter, een secretaris en een penningmeester gekozen. Anderen hielden zich bezig met PR en communicatie, sponsoring, en benodigdheden. Een leuke verrassing was dat alle teamleden een mooie WhoZnexttrui ontvingen. Daarnaast kregen zij 100 euro startbudget. Het team kon al gelijk aan de slag met het organiseren van hun eerste activiteit! Na een korte brainstorm, waar vele leuke ideeën uit voort kwamen, ging men aan de slag met het organiseren van een lange roeitocht, met overnachting halverwege de route. Andere ideeën die naar voren kwamen waren Ter land, ter zee en in de lucht, een filmavond en een pokertoernooi.

Meer informatieBent u geïnteresseerd om net als HBC en Het Spaarne ook een WhoZnextproject bij uw vereniging op te starten, of wilt u hier meer informatie over? Neem dan contact op met Hubert Habers van Sportservice Heemstede-Zandvoort via hhabers@sportserviceheemstedezandvoort.nl of 023-5740116.