HomeNieuwsWhoZnextteam van start bij Heemsteedse Reddingsbrigade

WhoZnextteam van start bij Heemsteedse Reddingsbrigade

De gemeente Heemstede en Sportservice Heemstede-Zandvoort vinden het belangrijk om jongeren te behouden voor de sportverenigingen. Dit doen zij onder andere via het project WhoZnext. Vrijdag 31 augustus is er een WhoZnextteam van zeven jongeren van start gegaan bij de Heemsteedse Reddingsbrigade. Ook in Zandvoort heeft de Reddingsbrigade al een WhoZnextteam. Eerder gingen er in Heemstede al WhoZnextteams van start bij HBC Tafeltennis en KRZV Het Spaarne.

WhoZnext
Jongeren haken rond de leeftijd 13-18 jaar vaak af bij hun sportvereniging. Door hen meer te betrekken bij hun sportvereniging zullen zij minder snel afhaken, is de gedachte achter WhoZnext. Jongeren van een WhoZnextteam gaan, onder begeleiding van een teamcoach van de vereniging, aan de slag met het organiseren van activiteiten die zij zelf leuk vinden. Deze activiteiten zijn vaak aanvullend op de bestaande activiteiten. De kracht van de jongeren is dat zij zelf precies weten wat andere jongeren aanspreekt. Zij kunnen deze doelgroep ook makkelijker bereiken dan volwassenen.

Het WhoZnextteam van de Heemsteedse Reddingsbrigade, dat momenteel uit zeven enthousiaste jongeren en een teamcoach bestaat, streeft er naar om jeugdige leden actiever te betrekken bij de vereniging en nieuwe jeugdleden te werven. Het team zal ten minste drie jaar lang minimaal twee activiteiten per jaar organiseren. Worden leden te oud voor het team, dan kunnen zij het stokje overgeven aan andere jongeren, en wellicht zelf doorstromen als teamcoach of als vrijwilliger binnen bijvoorbeeld het jeugdbestuur.

Starttraining
Vrijdag 31 augustus kreeg het WhoZnextteam een starttraining van Hubert Habers van Sportservice Heemstede-Zandvoort. Tijdens de starttraining kreeg het team uitleg over het WhoZnextproject. Maar bovenal gingen de jongeren zelf aan de slag! De taken werden verdeeld. Er werd een voorzitter, een secretaris en een penningmeester gekozen. Anderen hielden zich bezig met PR en communicatie, sponsoring, en benodigdheden. Een leuke verrassing was dat alle teamleden een mooie WhoZnexttrui en een T-shirt ontvingen. Daarnaast kregen zij 100 euro startbudget. Het team kon al gelijk aan de slag met het organiseren van hun eerste activiteit. Na een korte brainstorm, waar vele leuke ideeën uit voort kwamen, ging men aan de slag met het organiseren van een activiteitenmiddag, met eten en overnachting, begin 2013. Aan het einde van de starttraining presenteerde het team hun plan aan het bestuur van de vereniging, dat enthousiast reageerde op de inzet en plannen van de jongeren binnen hun vereniging.

Bekijk hier de foto’s van de starttraining.

Meer informatieBent u geïnteresseerd om net als HBC tafeltennis, KRZV Het Spaarne en de Heemsteedse Reddingsbrigade ook een WhoZnextproject bij uw vereniging op te starten, of wilt u hier meer informatie over? Neem dan contact op met Hubert Habers van Sportservice Heemstede-Zandvoort via hhabers@sportserviceheemstedezandvoort.nl of 023-5740116.