HomeNieuwsVia de JeugdSportPas naar de golftop

Via de JeugdSportPas naar de golftop

Al 15 jaar wordt in Zandvoort het JeugdSportPas (JSP) project aangeboden aan de basisschooljeugd. Ooit begon de bekende schaatsster Yvonne van Gennip het project in de gemeente. Later werd het overgenomen door haar collega’s Steffen van der Pol en Hubert Habers van Sportservice Heemstede-Zandvoort. Dankzij de JeugdSportPas konden duizenden Zandvoortse kinderen de afgelopen 15 jaar kennismaken met het sportaanbod van de Zandvoortse sportverenigingen. Vele kinderen kwamen dankzij de JeugdSportPas terecht bij een sportvereniging.

JSP coördinator Hubert Habers: “Bij de JeugdSportPas gaat het er om dat de kinderen met een zo diverse mogelijk sportaanbod kennis maken, zodat zij nu, of op een later moment een goede sportkeuze kunnen maken. Door het kiezen van de sport die het best bij hen past, zullen zij langer plezier beleven aan sporten. Mochten ze toch willen wisselen van sport, dan hebben zij genoeg ervaringen opgedaan om een goede keuze te maken.”

Een mooi voorbeeld van een sporter die zijn sport uitkoos dankzij de JeugdSportPas is de Zandvoortse top-amateur golfer Mitchell Schoorl. “In groep 8 kwam ik in aanraking kwam met de JSP. We konden in één van de vier JSP-periodes kiezen tussen paardrijden, judo en golf. Paardrijden leek mij niet leuk en judo deed ik al. Ik koos voor golf en sindsdien is de ‘verslaving’ begonnen. Tennis en judo maakte plaats voor deze tijdrovende sport. Ik bleef nog wel voetballen tot ik erachter kwam dat ik een aardig balletje kon slaan. Een blessure kon ik mijzelf niet permitteren en daarom nam ik met heel veel moeite afstand van voetbal. Een goede keuze, want golf is mijn passie.”

Mitchell heeft de ambitie om ‘playing pro’ te worden. Hij traint elke dag om de stap naar een topsport carrière te kunnen maken. “Zonder de JeugdSportPas had ik dit nooit bereikt. Daarom ben ik de gemeente Zandvoort en Sportservice Heemstede-Zandvoort dankbaar voor dit project.”

Momenteel is Mitchell op zoek naar sponsors. “Zonder sponsors kom ik er niet, zij zijn nodig om internationale wedstrijden te kunnen spelen.” Geïnteresseerden kunnen zich melden via http://mitchellschoorl.wordpress.com/.