HomeNieuwsVEW aan de slag met vrijwilligerswerving

VEW aan de slag met vrijwilligerswerving

Sportservice Heemstede-Zandvoort voert op verzoek van de gemeente Heemstede verenigingsadvisering uit bij de sportverenigingen in Heemstede. Naast het organiseren van enkele thema-avonden, het betrekken van jongeren bij de sportverenigingen middels het WhoZnextproject en het aanbieden van de cursus Meer Vrijwilligers In Kortere Tijd, houdt dit ook in dat de verenigingen gebruik kunnen maken van de inzet van verenigingsadviseur Hubert Habers, van Sportservice Heemstede-Zandvoort. Zaterdag 13 oktober was Sportservice te gast bij voetbalvereniging VEW, een club die al sinds 1925 bestaat.

Aan de bestuurstafel op sportpark Groenendaal schuiven voorzitter Harry Wierda en bestuursleden Marc Verbeek en Roy van Doornum aan. Op het programma staat een gesprek over met name het werven van extra (jeugdige) vrijwilligers. VEW wil graag deelnemen aan de cursus Meer Vrijwilligers In Kortere Tijd en daarnaast met het WhoZnext project jongeren meer betrekken bij de vereniging.

Zichtbaarheid
VEW is één van de vier voetbalverenigingen op een vierkante kilometer op en rondom sportpark Groenendaal. De zaterdagclub deelt haar accommodatie met zondagclub HFC Heemstede. Zo worden de velden optimaal benut. Met grotere clubs als HBC Heemstede en RCH om de hoek moet VEW zich inspannen om zichtbaar te zijn voor inwoners en bewoners van omliggende gemeenten. Voorzitter Wierda: “VEW kan nog veel (jeugd)leden plaatsen. Onder meer door te flyeren hopen we meer zichtbaar te worden. We richten ons daarbij ook op de inwoners van Hoofddorp, dat om de hoek ligt. Een aantal voetbalverenigingen daar hebben een ledenstop.”

Vrijwilligers
Voorzitter Wierda vertelt: “Bij VEW proberen we alle (bestuurlijke) posities dubbel te bezetten. Zo verminderen we de werkdruk en kunnen we het stoppen van een vrijwilliger makkelijker opvangen.” Marc Verbeek en Roy van Doornum vervullen binnen het bestuur de post vrijwilligersbeleid. Verenigingsadviseur Habers, die dezelfde functie bij Topklasser FC Lisse vervult vertelt: “Het is bijzonder dat vrijwilligersbeleid bij VEW een bestuursfunctie is. Binnen de Topklasse is FC Lisse de enige vereniging die hier voor gekozen heeft.” Het geeft maar aan hoe serieus VEW het vrijwilligersbeleid neemt. Wierda: “Eens per twee jaar organiseren wij een feestavond voor onze vrijwilligers. Misschien is het een idee om vaker of op een andere manier vrijwilligers eens in het zonnetje te zetten.” Van Doornum vult aan: “We hopen hier tijdens de cursus Meer Vrijwilligers In Kortere Tijd ideeën over op te doen.” Dat zal zeker lukken. De eerste cursusavond op 29 oktober staat gelijk in het teken van het positief belichten van vrijwilligerswerk.

Trots
Na afloop van het verenigingsadviesgesprek wordt op het nieuwe kunstgras hoofdveld, waar de derby tussen twee seniorenteams van VEW en RCH net begonnen is, nog een foto gemaakt. Wierda sluit trots het gesprek af: “Toen ik als voorzitter begon was dit veld door de lage ligging nog vaak een modderpoel. We zijn erg blij nu over een kunstgrasveld te beschikken op een prachtig sportpark.”

Wie meer informatie wil over VEW kan terecht op hun website: www.vewheemstede.nl. Verenigingen die zich net als VEW nog op willen geven voor de cursus Meer Vrijwilligers In Kortere Tijd, kunnen dit nog tot 28 oktober doen bij Hubert Habers via hhabers@sportserviceheemstedezandvoort.nl.