HomeNieuwsVakdocenten LO uit Zandvoort geschoold in ‘survival in de gymzaal’

Vakdocenten LO uit Zandvoort geschoold in ‘survival in de gymzaal’

Sportservice Heemstede-Zandvoort en de gemeente Zandvoort zetten zich in om de deskundigheid van de vakdocenten lichamelijke opvoeding in Zandvoort te bevorderen. In overleg met de vakdocenten worden regelmatig de behoeften bekeken. Na de cursus Rots & Water in 2011 organiseerde Sportservice Heemstede-Zandvoort op donderdag 13 december voor alle vakdocenten lichamelijke opvoeding uit Zandvoort een workshop ‘survival in de gymzaal’. Twee docenten van ‘Survival in het onderwijs’ kwamen speciaal uit Groningen om de docenten alles bij te brengen over de door hun ontwikkelde survival methodiek.

Alleen al de opstelling van de materialen in de gymzaal van het Louis Davids Carre zorgde voor veel inspiratie bij de vakdocenten, volgens Guus van Dee van het Wim Gertenbach College. Met medewerking van de bij toeval aanwezige groep jeugdbasketballers van The Lions werd het parcours van 12 survival onderdelen doorlopen met de vakdocenten. Naast Van Dee waren dit de docenten lichamelijke opvoeding uit het basisonderwijs: Robin van Kooten, Kimberley van Gils, Jirina van Kesteren en Bob de Jong. “Bijna alle onderdelen kunnen wij in onze gymzaal ook uitzetten”, aldus Van Kooten. “Alleen het klimnet en de touwladder hebben we niet tot onze beschikking.”

Teambuilding
Docenten Wiebren en Rob wezen vooral op het groepsproces bij de survivalsport. “De kinderen worden in teams ingedeeld. Iedereen moet over de hindernissen komen. Het is dus zaak om elkaar te helpen als een van de teamleden niet helemaal mee kan komen. De kinderen die wat minder sportief zijn ervaren dit als prettig.” Op de aanwezige jeugdleden van de basketbalvereniging was dit echter niet van toepassing. Als volleerd survivalaars klauterden zij over de hindernissen. Aan het enthousiasme van de vakdocenten te zien, mogen zij dit binnenkort vaker doen tijdens de gymles op hun basisschool.