HomeNieuwsHBC Tafeltennis zet in op jeugd

HBC Tafeltennis zet in op jeugd

Sportservice Heemstede-Zandvoort voert op verzoek van de gemeente Heemstede verenigingsadvisering uit bij de sportverenigingen in Heemstede. Naast het organiseren van enkele thema-avonden, het betrekken van jongeren bij de sportverenigingen middels het WhoZnextproject en het aanbieden van de cursus Meer Vrijwilligers In Kortere Tijd, houdt dit ook in dat de verenigingen gebruik kunnen maken van de inzet van verenigingsadviseur Hubert Habers, van Sportservice Heemstede-Zandvoort. Donderdag 11 oktober was Sportservice te gast bij HBC Tafeltennis.

Over HBCHBC Tafeltennis is een vereniging die gericht is op breedtesport. Iedereen is welkom, ongeacht of je wel of (nog) niet kunt tafeltennissen. Op dit moment telt de vereniging zo’n 125 leden waarvan ongeveer de ene helft jeugd en de andere helft senioren (vanaf 18 jaar) is. Ooit was HBC groter. Met name op het gebied van jeugdleden is het ledenaantal teruggelopen. Een reden voor HBC om al enkele jaren in te zetten op de jeugd.

Kartrekkers zijn de broers Jeroen en Sander Kuijt. Beide begin twintig, maken als algemeen lid deel uit van het bestuur, dat verder uit een voorzitter, penningmeester en secretaris bestaat. Sinds het overlijden van supervrijwilliger Ron Olijdam zijn veel taken op de schouders van de broers terecht gekomen. Met veel passie vertellen zij in de kantine van HBC over hun vereniging, terwijl op de achtergrond in zaal een competitiewedstrijd wordt afgewerkt.

Veel activiteitenSander: “Het is mogelijk om bij HBC Tafeltennis als recreatief of competitie spelend lid te tafeltennissen. Ook is het mogelijk voor jeugdleden om maximaal 3 keer in de week te trainen en 1 keer vrij te spelen. Voor senioren zijn er minimaal 3 avonden beschikbaar om vrij te tafeltennissen.”

Al snel wordt duidelijk dat er naast trainen en wedstrijden bij HBC vele meer te beleven is. Jeroen: “Er worden een hele hoop activiteiten georganiseerd. Denk hierbij voor de jeugd aan diverse interne en externe toernooien maar ook evenementen zoals een filmavond, discotafeltennis, zwemmen en sportactiviteiten. Voor senioren is het mogelijk om mee te doen aan een heleboel toernooien!” WhoZnextDe vele jeugdactiviteiten zijn te danken aan het opstarten van een WhoZnextteam in 2009. Jeroen is teamcoach van deze groep jongeren, die gezamenlijk vele activiteiten organiseren voor hun leeftijdsgenoten. “Natuurlijk vinden wij het belangrijk om met dit project jeugdleden te behouden en binnen te halen, maar vooral proberen wij deze enthousiaste jongeren op te leiden voor vrijwilligersfuncties. Leden van het WhoZnextteam gaan regelmatig met ons mee langs de basisscholen om te vertellen over hun ervaringen bij HBC. Hun verhaal komt beter over bij andere jongeren.” Maatschappelijke stage en social mediaVerschillende thema’s komen bij het verenigingsadviesgesprek aan bod, waaronder maatschappelijke stages en social media. Jeroen: “We hebben al enige ervaring met maatschappelijke stagiairs en willen kijken of we hier meer gebruik van kunnen maken. We zullen contact opnemen met het Vrijwilligers Steunpunt Heemstede.” Sander, die tevens webmaster van HBC is: “HBC is al erg actief op Facebook. We gaan nu ook de mogelijkheden van Twitter bekijken. Misschien zijn er leden die hier handig mee zijn en voor HBC willen Twitteren.”
Wie meer wil weten over tafeltennisvereniging HBC kan terecht op hun website: www.hbctafeltennis.nl.