HomeNieuwsAalsmeer blijft JOGG-gemeente, ideeën welkom!

Aalsmeer blijft JOGG-gemeente, ideeën welkom!

Ook de komende jaren blijft Aalsmeer samenwerken met JOGG. Het motto van JOGG is ‘Samen maken we gezond gewoon’. Er wordt met de samenwerking een gezonde leefstijl en een positieve gedragsverandering onder Aalsmeerse jongeren (0 t/m 18 jaar) en hun ouders gestimuleerd. Heb je ideeën die aansluiten bij de JOGG gedachte, neem dan contact op met de JOGG regisseur.  

De partners waarmee de gemeente Aalsmeer samenwerkt zijn enthousiast over de resultaten van de JOGG-aanpak. De komende jaren wordt vooral het drinken van water en gezond eten gestimuleerd. Via het lokaal sportakkoord wordt ook ingezet op het thema bewegen. Aalsmeer is sinds 2015 een JOGG-gemeente.

Gezonde jeugd, gezonde toekomst

Met de focus op ‘Gezond eten en water drinken’ wordt ingezet op een gezonde toekomst. “Jong geleerd is oud gedaan. Als kinderen van jongs af aan aanleren om regelmatig water te drinken en fruit te eten, dan hebben ze daar hun hele leven baat bij”, zegt wethouder jeugd Bart Kabout. “Dat past heel goed in onze preventieve aanpak. Ook de verbinding tussen de verschillende betrokken partijen, zoals huisartsen, ouders, onderwijs en de gemeente, is in deze JOGG-aanpak goed gewaarborgd”.

De JOGG-aanpak

Volgens JOGG ligt de focus nog te veel op het genezen van ziekten of het geven van zorg. JOGG wil een maatschappij, waarin het uitgangspunt ‘gezond leven’ is. Een samenleving die niet alleen de verantwoordelijkheid legt bij het individu, maar collectief een gezonde manier van leven mogelijk maakt. Om dit te bereiken maakt JOGG de fysieke en sociale omgeving waarin de jeugd opgroeit gezonder.

Zorg en Zekerheid draagt bij aan JOGG

Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid blijft nog zeker de komende drie jaar financieel bijdragen aan de activiteiten. “Wij zijn enthousiast over de samenwerking met JOGG Aalsmeer. Ook wij zetten ons iedere dag in om aan een gezonde leefstijl en een positieve gedragsverandering te werken”, zegt Henk Gerla, bestuurder bij Zorg en Zekerheid. Uit onderzoek van de Organisation for Economic Cooperation and Development (OECD) blijkt dat de JOGG-aanpak op langere termijn hart- en vaatziekten, spier- en gewrichtsklachten en diabetes kan voorkomen. Als heel Nederland zou meedoen, levert dit volgens het onderzoek een besparing op van € 2,72 aan ziektekosten per persoon per jaar.

Activiteiten

Voorbeelden van activiteiten die door JOGG worden ondersteund zijn de Avond Vierdaagse Aalsmeer van 3 t/m 6 juni 2024, het Minivoetbal toernooi van 17 t/m 21 juni 2024 en in september de Drink Water Week en Nationale Kraanwaterdag.

Meer weten, of ideeën doorgeven?

Wie meer wil weten over de JOGG-aanpak kan kijken op www.jogg.nl. Voor alle activiteiten kun je terecht op . Verder kun je al je vragen stellen en ideeën doorgeven aan JOGG-regisseur Micha Hoogewoud op mhoogewoud@teamsportservice.nl.

Op de foto v.l.n.r.: Rianne de Ridder en Birgit Vulkers (JOGG Nederland), wethouder jeugd en sport Bart Kabout, Micha Hoogewoud (JOGG regisseur van Team Sportservice) en Hester van der Putten (gemeente Aalsmeer).