HomeNieuwsProefles peutergym tijdens Nationale Sportweek groot succes

Proefles peutergym tijdens Nationale Sportweek groot succes

Peuter op het klim- & klauterparcours

Op woensdag 25 september konden ouders peutergym proberen met hun kind. Buurtsportcoach Elzemieke van Empel, gymlerares Esther de Vries van GVM’79 & fysiotherapeut MTC en Partou kinderopvang verzorgden de lessen. Dertig peuters deden enthousiast mee. Dat enthousiasme was zelfs zó groot, dat vanaf 9 oktober wekelijks peutergym gegeven  wordt.

Weinig beweegaanbod voor 0-4 jaar

Buurtsportcoach Van Empel zag dat er weinig in het sport- en beweegaanbod voor de doelgroep van 0 tot 4 jaar in gemeente De Ronde Venen. Volgens onderzoek van de GGD regio Utrecht had in 2016 vijf procent van de twee- en driejarigen in gemeente De Ronde Venen overgewicht of obesitas. In 2017 steeg dit zelfs naar negen procent. Uit literatuuronderzoek van Amsterdam UMC in opdracht van Kenniscentrum Sport, blijkt dat bewegen ook een positief effect heeft op de motorische- en cognitieve ontwikkeling van kinderen van 0-5 jaar. Tijdens gesprekken hierover met Partou kinderopvang en Esther de Vries, werd al snel duidelijk dat alle drie de partijen peutergym in Mijdrecht mogelijk wilden maken.

Zelf ervaren en ontdekken

Afgelopen woensdag was het zover. De peuters speelden binnen hun belevingswereld met klein materiaal in het speeldoosje en waren hondjes die bij de slager worstjes mochten halen om in hun hondenhokje te verzamelen. Tijdens het klim- en klauterparcours konden zij zelf ervaren en ontdekken. Elzemieke van Empel: “Ouders geven zo gemakkelijk hun peuter een kontje of handje. Maar dat is lang niet altijd nodig. We stimuleerden ouders om met trucjes hun peuter zelf te laten ontdekken. Een frustratie opwekken is niet erg. Als het uiteindelijk toch lukt, is de positieve leerervaring zelfs groter en neemt het zelfvertrouwen alleen maar toe.”

De opkomst was met dertig peuters ontzettend goed. Verreweg de meesten van hen meldden zich aan voor het vervolg. Vanaf 9 oktober is er iedere woensdagochtend peutergym. Voor meer informatie of om aan te melden, mailt u naar evanempel@teamsportservice.nl