HomeNieuwsAantal inwoners De Ronde Venen dat sport nog nooit zo hoog

Aantal inwoners De Ronde Venen dat sport nog nooit zo hoog

Een prachtig bericht waar wij als Team Sportservice De Ronde Venen aan hebben bijgedragen! Onder meer met de projecten Kies Je Sport, Trainers Op School en Fit4Kids, die in het bericht worden genoemd.

Het aantal inwoners van De Ronde Venen dat regelmatig aan sport doet is nog nooit zo hoog geweest. 85 procent van hen is regelmatig met een sport bezig. Dat is een stijging van 9 procent in vergelijking met 2010 en bijna 20 procent boven het landelijk gemiddelde. Dit blijkt uit het sportdeelname onderzoek dat in 2016 is uitgevoerd. In totaal hebben 1.252 inwoners van De Ronde Venen (in de leeftijd van 6 tot en met 70 jaar) aan het onderzoek meegewerkt en een vragenlijst ingevuld. De resultaten zijn waar mogelijk vergeleken met eenzelfde onderzoek dat in 2010 is gehouden.

Uit het onderzoek blijkt dat 85 procent van de inwoners van de gemeente regelmatig sport. In vergelijking met 2010 is de sportdeelname toegenomen (een stijging van 76 procent naar 85 procent). De sportfrequentie is juist afgenomen, van 104 naar 98 keer sporten per jaar. De meest beoefende sporten zijn fitness conditie (15 procent), veldvoetbal (11 procent) en hardlopen/joggen/trimmen (11 procent).

Wethouder Alberta Schuurs (Sport) vindt dat de gemeente trots mag zijn op de cijfers. ,,De sportdeelname is nog nooit zo hoog geweest. Als gemeente doen we er veel aan om zoveel mogelijk inwoners te laten sporten en bewegen. We voeren daarvoor verschillende projecten uit, zoals Kies Je Sport, Trainers Op School en Fit4Kids voor de jeugd en Oktober Actief voor senioren. Voor kwetsbare doelgroepen, zoals minima, is er de Stichting Jongeren Actief. Ook is er een consulent aangepast sporten actief in de gemeente voor mensen met een beperking. P basis van het onderzoek kun je concluderen dat deze projecten en activiteiten goed werken. Veel inwoners ondervinden daarmee de vele voordelen die regelmatig sporten met zich meebrengen.’’

70 procent van de inwoners beoordeelt de sportmogelijkheden in de openbare ruimte voldoende tot goed. Ruim 60 procent voelt zich op en rondom de sportaccommodaties (zeer) veilig. Van de inwoners die aangeven minder dan één keer per maand te sporten geeft 74 procent aan in het verleden wél vaker gesport te hebben. De meest genoemde redenen om niet te sporten zijn: geen tijd (39 procent), gezondheidsproblemen (32 procent), geen interesse (27 procent) en te duur (25%).

[Bron: Gemeente De Ronde Venen]