HomeNieuwsThea Emke over project ‘Ouder-kind spetterpret’

Thea Emke over project ‘Ouder-kind spetterpret’

Buurtsportcoach Thea Emke is gespecialiseerd in watersporten en op dat terrein zag ze zij vorig jaar een mooie kans om waterplezier bij jonge kinderen te stimuleren. Dat is nodig omdat kleine kinderen die nog geen zwemdiploma hebben niet altijd de juiste begeleiding krijgen van ouders.

Met voorlichting aan de hand van filmpjes en bordjes bij zwembaden en openbare pierenbaden wil Emke daar verandering in brengen. “Het idee bestond bij mij doordat ik in de parken allerlei fitnessapparatuur zag met voorbeeldoefeningen op borden. Dat concept is ook geschikt voor pierenbaden en toen dacht ik: de wachtlijsten voor de zwemlessen zijn enorm nu en die openbare baden worden goed bezocht. Dan is dat een goede plek om ouders te helpen bij hoe ze hun kinderen goed en vooral op een leuke manier ‘watervrij’ kunnen maken.”

Bij de Gemeente Amsterdam waren ze direct enthousiast over het idee. Het sloot ook aan bij de stuurkaarten die in het zwemonderwijs al worden gebruikt, vertelt Emke. “Die hebben we laten vertalen naar het niveau onder de zwemles: het watervrij maken. Daar hebben we filmpjes bij gemaakt met een positieve Surinaamse zwemleraar. Door de QR-code op het bordje of kaart te scannen kunnen mensen die oefeningen bekijken en vooral nadoen.”

De Ouder-Kind-Spetterpretbordjes zijn al bij verschillende binnen- en buitenzwembaden geplaatst en later dit jaren zullen ook de pierenbaden volgen. Ouders die met hun kind op een wachtlijst voor zwemles komen, worden al naar de kaarten verwezen. De grote meerwaarde van het project vindt Emke de toegankelijkheid voor iedereen.

“Door het te doen in de openbare ruimte zijn er ouders die een voorbeeldrol innemen. Dat kan andere ouders ook aanzetten om hetzelfde te doen, want jij wil toch zien dat jouw kind ook plezier in het water heeft? De kracht zit volgens mij ook in het leren van elkaar.”

De videos met oefeningen kun je hier vinden.

Ben je geïnteresseerd in onze expertise of dienstverlening voor de doelgroep Jeugd & Onderwijs? Neem dan contact op met Susanne Meertens, Captain Jeugd & Onderwijs – smeertens@teamsportservice.nl