HomeNieuws(S)Cool on Wheels

(S)Cool on Wheels

“Kun je wel traplopen?”, “Hoe bewaar je je evenwicht?”, “Voel je nog iets in dat been?”, “Hoe doe je dat met douchen?”

Nieuwsgierige vragen die leerlingen tijdens een les van (S)Cool on Wheels zonder schaamte mogen stellen aan iemand met een lichamelijke beperking. Hoe ziet zijn of haar leven eruit en kan die persoon eigenlijk wel sporten?

(S)Cool on Wheels: De workshop

(S)Cool on Wheels is een dynamische workshop waarbij kinderen uit groep 7 en/of 8 van de basisschool leren wat leven en sporten met een beperking inhoudt. De workshop van een dagdeel wordt gegeven door een deskundig lesgever die zelf een beperking heeft. Het project start in de klas met een theoriegedeelte van ongeveer 1,5 uur en heeft vervolgens een praktijkgedeelte van ongeveer 1,5 uur in de gymzaal.

In het theoriegedeelte vertelt de ervaren docent, die zelf een beperking heeft, over ‘leven en sporten met een beperking’. Er ontstaat een interactie, waarbij de kinderen al hun vragen mogen stellen.
In het praktijkgedeelte ligt de nadruk op sporten met een beperking, waarbij de kinderen zelf ervaren hoe het is om in een rolstoel te zitten.

Met (S)Cool on Wheels:

  • krijgen kinderen een beter beeld van hoe het is om te leven en te sporten met een beperking, wat bijdraagt aan een positieve beeldvorming;
  • mogen kinderen al hun vragen stellen aan iemand met een lichamelijke beperking;
  • ervaren kinderen hoe het is om in een rolstoel te zitten;
  • gaan kinderen zelf aan de slag met een partijtje rolstoelbasketbal.

Financiering

(S)Cool on Wheels is een landelijk project van Fonds Gehandicaptensport. Een bijdrage vanuit het Lokaal Sportakkoord Amsterdam maakt het mogelijk om dit toffe project aankomend schooljaar op basisscholen uit te voeren. Team Sportservice Amsterdam coördineert dit project in de regio Amsterdam.

Het doel is om (S)Cool on Wheels kosteloos aan te bieden aan scholen in Nederland. Gezien de populariteit van het project, is de mogelijkheid van deelname altijd afhankelijk van het aantal openstaande plaatsen en de financiering vanuit de gemeente zelf. Als een school zeker wil zijn van een project, kan het een sponsoractie starten.

 

Meer informatie? Neem contact op met Sharlynn Steltman, via ssteltman@teamsportservice.nl