HomeNieuwsKennisbijeenkomst Bewegen met Dementie met hoogleraar Erik Scherder

Kennisbijeenkomst Bewegen met Dementie met hoogleraar Erik Scherder

Team Centrum heeft een kennisbijeenkomst ‘bewegen met dementie’ georganiseerd in buurthuis de Boomsspijker. Met hoogleraar Neuropsychologie Erik Scherder, Andrew Greenwood van Switch2Move en andere professionals uit het werkgebied.

De bijeenkomst, gericht op professionals uit dit werkgebied, was het kick-off event voor de ‘Braintraining op de dansvloer’ die in januari start.

Hoogleraar Erik Scherder was een van de gastsprekers. Erik Scherder gaf aan dat des te ouder we worden, hoe meer het brein krimpt. Vooral mensen met dementie hebben last van een hoge mate van krimping van het brein. Hierdoor werken bepaalde delen niet of minder goed. Door te bewegen train je de plasticiteit waardoor bepaalde vermogens van het brein wordt aangesproken en men dit deel kan gebruiken. Muziek is hier een sterk hulpmiddel voor. Het luisteren, muziek maken, zingen of dansen zijn hier voorbeelden van.

Andrew Greenwood van Switch2Move gaf een demo braintraining. Hierbij werd er bewogen vanaf de stoel, op muziek en met een grote lach.

De theorie hier achter is dat iedereen mee kan doen en dat niks doen ook valt onder meedoen. Want alleen al het luisteren naar de muziek helpt. Na een demo van ruim 20 minuten vertelde Heidi Wintels over het expertise team dementie waarin zij werkzaam is. Dit team bestaat uit verschillende organisaties en samen proberen zij de weg/reis van dementie beter te maken binnen het centrum.

Astrid Rietdijk, werkzaam bij Cordaan als casemanager dementie, vertelde iets over de casemanagers en wat het werk van een casemanager precies inhoudt. Het belangrijkste aspect van dit werk is het begeleiden van mensen met dementie vanaf het begin van diagnose.

Als laatste was Xandra van der Swan van het Huis van de Tijd aan het woord. Zij informeerde over welke activiteiten georganiseerd worden door het Huis van de Tijd. Al met al was de bijeenkomst met een opkomst van zo’n 40 professionals en geïnteresseerden en mooie samenwerkingen met andere partijen zeer geslaagd. 

De Braintraining activiteit start vanaf 9 januari. Heb je vragen of wil je meer informatie? Mail dan naar Thalia Korff tkorff@teamsportservice.nl