HomeNieuwsBeweegprogramma van NOC*NSF ‘Ik neem je mee’ van start

Beweegprogramma van NOC*NSF ‘Ik neem je mee’ van start

Onlangs is het beweegprogramma ‘Ik neem je mee’ van het NOC*NSF van start gegaan. Met dit project willen ze sportieve ambassadeurs enthousiasmeren om iemand, voor wie bewegen niet vanzelfsprekend is, mee te nemen naar de sportvereniging. Dit is extra belangrijk in tijden van corona – waarin beweging en sociale contacten veel toevoegen aan onze gezondheid.

 

Duwtje in de rug

Vaak willen mensen wel sporten, maar blijkt dat in de praktijk lastig. Sommige mensen ondervinden drempels om te beginnen met sporten door bijvoorbeeld leeftijd, fysieke of mentale gezondheid, etnische achtergrond, seksuele geaardheid of sociale positie. Via Ik neem je mee proberen we die drempels weg te nemen door sportieve ambassadeurs en topsporters aan beginnende sporters te koppelen. De sportieve ambassadeur is een sporter die weet hoe het is om plezier aan sport te beleven en iemand anders graag helpt om dat ook te ervaren.

“Iedereen kan een ambassadeur zijn.”

Volgens Joep van Lankveld, projectleider van Ik neem je mee, is het beweegprogramma een goede stap naar een inclusieve sport: “Door zowel corona als de tijd van het jaar ervaren mensen die normaliter al drempels ervaren om te sporten er nu alleen maar meer. Juist nu is het belang van Ik neem je mee groter dan ooit. Zo krijgen we óók in moeilijkere periodes zoveel mogelijk mensen in beweging.”

Een eigen thuis in de sport creëren
Ik neem je mee focust zich op de sociale omgeving van een sporter. Iets wat vaak een belangrijke, motiverende voorwaarde is om te gaan bewegen. Het is immers makkelijker, veiliger én leuker om met iemand te sporten. We spreken Maaike van Meerten. Zij is iemand die in haar eigen omgeving al veel mensen heeft aangezet om meer te bewegen en neemt nu ook deel aan Ik neem je mee als sportieve ambassadeur: “Het is zo tof als je iemand enthousiast krijgt om lekker naar buiten te gaan. Je helpt mensen er echt mee. Vooral in tijden van corona merk je dat mensen het steeds vaker ‘gewoon’ vergeten om te bewegen – iedereen zit maar thuis.” 

Wanneer je eenmaal iemand meeneemt verandert er voor die persoon al snel veel, beaamt Van Meerten: “Door iemand mee te nemen geef je het juiste voorbeeld en komt het ook weer in zijn of haar eigen systeem. Zo gaan ze al snel zelf weer veel meer bewegen. En al ga je maar met één iemand sporten – ook zij kunnen vervolgens weer anderen inspireren. Op die manier creëer je een soort persoonlijk netwerk waardoor mensen zich steeds meer thuis gaan voelen in de sport. Zo zie je maar weer hoe sport mensen samenbrengt en verbindt.”

“Je creëert een soort persoonlijk netwerk waardoor mensen zich steeds meer thuis gaan voelen in de sport.”

Zelf meedoen

Iedereen die zich aan wil melden als niet-sporter of ambassadeur kan dat doen via deze link. Vervolgens worden er matches gemaakt. Eerst online, later offline. Uiteraard nemen we hierbij de geldende coronamaatregelen in acht. De matches bepalen zelf hoe zij invulling geven aan het programma, maar om hen zo goed mogelijk te ondersteunen geven we tips, advies en brengen we hen, wanneer gewenst, in contact met een sportbond, alliantiepartners of met een lokale sportadviseur. Zo zetten we ons samen, beetje bij beetje in voor een sportief Nederland en een inclusieve sport. Aldus Van Meerten: “Kleine dingen maken een groot verschil.”