HomeNieuwsTopscore Badminton op het MLO: verbroedering en plezier

Topscore Badminton op het MLO: verbroedering en plezier

Buurtsportcoach Francien verzorgt al een aantal jaren een badmintonactiviteit voor jongeren tussen de 12 en 19 jaar die om uiteenlopende redenen niet willen of kunnen sporten bij sportaanbieders. Middels verschillende activiteiten die onder de noemer ‘Topscore’ vallen proberen we deze jongeren op een laagdrempelige manier plezier te laten ervaren in bewegen.  

De groep van Francien heeft heel veel verschillende nationaliteiten en vaak zijn deelnemers pas kort in Nederland. Hierdoor ligt de focus voor Francien heel erg op het creëren van een veilige en ontspannen sfeer. Daarbij is de opbouw van de les heel belangrijk. Ze laat de deelnemers vaak beginnen met spelen met vrienden of bekenden. Als iedereen dan een beetje los is gekomen worden ze uitgedaagd om tegen anderen te gaan spelen die een beetje hetzelfde niveau hebben. Aan het einde van de les mogen ze weer met de vrienden/bekenden spelen zodat ze het gevoel van plezier mee naar huis nemen. Als er iemand buiten de boot dreigt te vallen vindt Francien altijd een creatieve oplossing om deze deelnemer toch bij het geheel te betrekken.

Deze benadering blijkt een succes. Gemiddeld komen er 30 jongeren naar de activiteit, met als uitschieter zelfs 38 deelnemers. Dat de deelnemers plezier ervaren wordt duidelijk uit het feit dat wanneer de jongeren een verkort rooster of lesuitval hebben, ze gewoon blijven wachten op de badmintonles. Ook ontstaan er nieuwe vriendschappen en heerst er een hele prettige sfeer in de lessen. Iedereen heeft respect voor elkaar, er wordt geholpen met de op- en afbouw en niemand is te beroerd om zijn racket een rondje aan iemand anders af te staan. De sfeer tijdens de lessen is zelfs zo goed, dat de schoonmakers van het gebouw soms stiekem een paar potjes meedoen. Tijdens deze activiteit wordt maar weer eens benadrukt dat iedereen gelijk is. Het maakt niet uit waar je vandaan komt of hoe je er uitziet. Ook deelnemers die een rugzakje hebben doen vrolijk mee en worden gewoon in de groep opgenomen. 

Door de lessen van Francien gebeurt het geregeld dat er deelnemers doorstromen naar verenigingen. Niet het primaire doel maar het is wel heel fijn om te zien dat deelnemers vanuit een moeilijke situatie uiteindelijk zelfredzaam worden. Het komt zelfs wel eens voor dat Francien ergens in het land een van haar (ex-)MLO leerlingen tegen komt tijdens een landelijke competitie. Op dat moment is Francien uiteraard erg trots en beseft ze maar al te goed wat een mooi werk ze doet.