HomeNieuwsIn the Spo(r)tlight: Yossef over zijn zelf geïnitieerde beweeggroep bij een moskee

In the Spo(r)tlight: Yossef over zijn zelf geïnitieerde beweeggroep bij een moskee

In Amsterdam-Oost is Yossef Bouzdouden een van de buurtsportcoaches van dienst. Hij merkte wat er tijdens de coronacrisis met de ouderen in het stadsdeel gebeurde. “Ze zaten alleen maar thuis, maar juist nu is bewegen belangrijk. Reguliere binnensportruimtes waren gesloten, dus benaderde ik de moskeevoorzitter en de moskeegangers. Zij stonden open voor mijn komst als buurtsportcoach.”

En zo toverde Bouzdouden het pleintje bij de moskee eens per week om tot sportruimte, zowel voor moskeegangers als andere geïnteresseerden. “Ik had nog geen ervaring met deze specifieke doelgroep, dus moest ze leren kennen. Conditioneel en qua lenigheid lag het niveau niet hoog, sommigen konden hun eigen veters niet meer strikken. Daarom beginnen we elke keer met laagdrempelige, eenvoudige oefeningen en dat gaat steeds beter. In het laatste halfuur zet ik een parcoursje uit. Dan moeten ze bijvoorbeeld hun knieën heffen, maar ik neem ook hun eigen inbreng mee.”

Met de beweegmomenten bij de moskee draagt Bouzdouden bij aan een vitaler Amsterdam-Oost. Als het aan hem en aan de deelnemers ligt, gaan ze nog even op dezelfde manier door. “De eerste keer waren er ruim twintig sporters, inmiddels is daar nog altijd een iets kleiner, vast groepje van over. Zij zouden zelfs graag naar twee keer per week gaan. Dat is een goede zaak, want we willen natuurlijk dat zij zo lang mogelijk gezond blijven en zo veel mogelijk zelf kunnen blijven doen, zonder hulp.”