HomeNieuwsDe eerste weken van buurtsportcoach Nihad

De eerste weken van buurtsportcoach Nihad

Nihad Salihi is sinds kort buurtsportcoach bij Team Sportservice Amsterdam. Ze is 21 jaar, opgegroeid in Amsterdam West en was al jaren als externe trainster werkzaam voor verschillende sportstimuleringsprojecten. In haar eerste weken in haar nieuwe rol heeft ze veel kickboksactiviteiten gedraaid op veel verschillende scholen met veel verschillende doelgroepen.

Vooraf dacht ze vooral door te gaan met de activiteiten die ze als externe trainster al deed. Niets bleek minder waar. De veelzijdigheid van de functie buurtsportcoach heeft haar positief verrast. Als externe trainster geef je simpelweg een zo leuk en leerzaam mogelijke les. “Als buurtsportcoach werk je echt projectmatig naar een doel toe. Dat vind ik super interessant”. Op school heeft ze projectmatig werken in theorie geleerd. Dat ze dit nu kan toepassen werkt motiverend.

“Als buurtsportcoach werk je echt projectmatig naar een doel toe. Dat vind ik super interessant”

Nihad heeft de eerste weken als heel leerzaam ervaren. Het mooiste van het werk vindt ze het enthousiasme en de motivatie van de deelnemers. “Ik vind het mooi om te zien hoe deelnemers elke week uitkijken naar de activiteit”. Het gaf haar veel voldoening om te zien dat veel deelnemers na afloop ook echt de intentie hadden om een vereniging te zoeken om de sport verder te beoefenen.

In stadsdeel Oost is ze bezig met een project om meiden meer te laten sporten. “Ik had niet verwacht dat er zoveel organisaties zijn om mee samen te werken. Dit biedt ontzettend veel mogelijkheden maar zorgt er ook voor dat zaken veel tijd kosten”.

Het project dat tot nu toe het meeste indruk heeft gemaakt was een kickboks-activiteit op een zij instromers school. Dit zijn scholieren die gevlucht/geïmmigreerd zijn uit een ander land en tijdelijk les krijgen op een school totdat zij klaar zijn om toegelaten te worden tot het regulier onderwijs. De groep bestond iedere keer uit 10 à 15 deelnemers. De waardering vanuit de deelnemers was bijzonder om mee te maken.

“De waardering vanuit de deelnemers was bijzonder om mee te maken”.

Een van de deelnemers wil ik graag even uitlichten. Een meisje dat deelnam aan deze activiteit had in land van herkomst al op een aardig niveau een vechtsport beoefend. Kickboksen had zij echter nog nooit gedaan maar ze viel direct op door de uitmuntende uitvoering van de oefeningen. Ze sprak heel gebrekkig Nederlands dus communicatie was lastig. Toch kwam ze iedere week met enorm veel energie deelnemen aan de activiteit. Na afloop heeft de school het voor elkaar gekregen om haar door te verwijzen naar een passende kickboks gym waar zij nu met veel plezier verder gaat in de sport.

Dat is precies wat dit vak zo mooi maakt. Mensen helpen en doorverwijzen op wat voor manier dan ook om hun uitlaatklep te vinden in de sport. Prachtig dat ik deelnemers iets kan bijleren en plezier kan laten hebben, ongeacht hun situatie.