HomeNieuwsProgramma Fit- & Vitaaldag 60+

Programma Fit- & Vitaaldag 60+

Op zaterdag 28 mei organiseren Team Sportservice, CBW Volendam, de Zorgcirkel, Evean en lokale sportaanbieders en gemeente Edam-Volendam de Fit- & Vitaaldag 60+. Van 10.00 tot 14.00 uur is er in Pop- en Cultuurhuis PX in Volendam van alles te doen voor 60-plussers. 
 

Bent u er ook bij? En wilt u zich alvast voorbereiden? Onderstaand vindt u meer informatie over het programma en wat er te doen is.

Testen

U kunt er vrijwillig voor kiezen om deze dag u fitheid te testen. Hierin gaat het bijvoorbeeld om uw balans, kracht, uithoudingsvermogen, BMI of vetpercentage. Zo heeft u een compleet beeld van uw eigen fitheid. Deze testen kunnen doorlopend worden gedaan.

Proeflessen

Gedurende de dag wordt er een fietsquiz georganiseerd door Doortrappen, is er een levensgroot schaakbord en jeu de boulesbaan aanwezig.

TijdProeflessen spiegelzaal kelder Proeflessen spiegelzaal 2de verdieping
10.00 uurStart fit en vitaal dag 60+ Start fit en vitaal dag 60+
10.30 uurxYin Yoga
Aanbieder: B-Balanced
11.00 uurStoelgym
Aanbieder: Club en Buurthuiswerk CBW
Bewegen met lichaamsgewicht
Aanbieder: B-Balanced
11.30 uurCognitieve fitness
Aanbieder: Team Sportservice
Coördinatietraining/ blessure preventie 60+
Aanbieder: JSC Toptraining
12.00 uurTai chi
Aanbieder: Budo centrum fun en fit
Yin Yoga
Aanbieder: B-Balanced
12.30 uur60+ totaal fysiotraining Aanbieder: de fysiotherapie de Garage GymFit Aanbieder: Gymnastiek, dans en turnvereniging de Beukers Edam
13.00 uurCognitieve fitness
Aanbieder: Team Sportservice
Pilates small groep
Aanbieder: Club en Buurthuiswerk CBW
13.30 uurZeker bewegen
Aanbieder: Budo centrum fun en fit
Balanstraining 60+
Aanbieder: JSC Toptraining

Lezingen

TijdLezingen Club SodaLezingen klaslokaal
10.00 uurStart Fit en Vitaal dag 60+ Start Fit en Vitaal dag 60+
10.30 uurIn het oerwoud van producten in de supermarkt
Aanbieder: Marian van der Meer
Artrose/slijtage
Aanbieder: Herman Tol
11.00 uurPijnvrij bewegen in een fit en vitaal lichaam
Aanbieder: Jeroen Schilder
Psycho-geriatrie/Dementie
Aanbieder: Eva Tol & Martin Veerman
11.30 uurGezonde voeding voor 60+ers
Aanbieder: Marieke de Waart
Coachen met Paarden
Aanbieder: Mariette Kortekaas
12.00 uurxx
12.30 uurIn het oerwoud van producten in de supermarkt
Aanbieder: Marian van der Meer
Artrose/slijtage
Aanbieder: Herman Tol
13.00 uurPijnvrij bewegen in een fit en vitaal lichaam
Aanbieder: Jeroen Schilder
Psycho-geriatrie/Dementie
Aanbieder: Eva Tol & Martin Veerman
13.30 uurGezonde voeding voor 60+ers
Aanbieder: Marieke de Waart
Coachen met Paarden
Aanbieder: Mariette Kortekaas
PIJNVRIJ BEWEGEN IN EEN FIT EN VITAAL LICHAAM (APEX ONLINE COACHING, JEROEN SCHILDER) 
Leer in makkelijke stappen hoe u uw leven een boost kan geven voor een pijnvrij leven in een fit en vitaal lichaam. 
 
Hierin bespreken we de 5 belangrijkste pijlers: 
1. Houding 
2. Stress 
3. Slaap 
4. Voeding 
5. Training 
 
Als 60+er komt u geregeld tegen dat u een jaartje ouder wordt. Met deze handige tools help ik u om het leven iets makkelijker te maken! 
GEZONDE VOEDING VOOR 60+ERS (DIEETPRAKTIJK EDAM – VOLENDAM, MARIEKE DE WAART) 
In deze presentatie zal diëtist Marieke de Waart alle belangrijke voedingsadviezen met u doornemen zodat u fit en gezond ouder kan worden. U krijgt bijvoorbeeld antwoord op de vragen;  
 
• Moet ik extra vitamines slikken? 
• Na de overgang blijkt mijn cholesterolgehalte ineens te hoog, wat nu? 
• Ik word alleen maar zwaarder, terwijl ik minder ben gaan eten, hoe kan dat? 
• Door medicijnen werken mijn darmen trager, wat kan ik daaraan doen?” 
 
U kunt al uw vragen stellen en er zijn diverse informatiebrochures om mee naar huis te nemen. Graag tot ziens! 
 
COACHEN MET PAARDEN (MARIETTE KORTEKAAS) 
In onze maatschappij ligt de focus vooral op onze cognitieve skills, hoe we ons daarbij voelen is vaak van ondergeschikt belang, dit kan mentale maar ook zeker fysieke klachten geven. Fit en vitaal is ook mentaal gezond zijn. Wat kan een coach traject met paarden bijdragen aan mentale gezondheid? 
 
Paarden zijn meesters in het lezen van lichaamstaal, zij reageren zelfs ook op innerlijke veranderingen van mensen! Mariëtte is professional EAC coach en ontvangt u graag tijdens haar lezing waarbij zij meer over deze prachtige methodiek vertelt. Wilt u nu al meer weten kunt u altijd al kijken op de website; www.explorecoachenmetpaarden.nl.
 
ARTROSE/SLIJTAGE (FYSIO DUIN + HERMAN TOL) 
Als uw knie of heup versleten is dan moet u aan een nieuwe. Simpel zat. Want als u eenmaal bot op bot loopt dan is er geen andere keuze. Kraakbeen groeit namelijk niet meer aan en van ermee door blijven lopen wordt het alleen maar erger. Sporten zoals hardlopen is helemaal uit den boze.  
 
Maar is dat wel zo?  
 
Ik ga jullie vertellen hoe het in veel gevallen anders kan, en dat het in andere landen ook al anders gaat. Waar pijn vandaan komt, wat hardlopen met uw knie doet en of kraakbeen kan aangroeien hoort u allemaal in mijn presentatie.  
 
PSYCHO-GERIATRIE/DEMENTIE (ZORGCIRKEL, EVA TOL & MARTIN VEERMAN) 
Eva Tol en Martin Veerman(Neef) geven een presentatie over de verschillende fases van dementie en hoe daarmee om te gaan en toch ook nog zo fit mogelijk te blijven. Ook wordt aangegeven hoe daar bij De Zorgcirkel mee wordt omgegaan met vaak muziek als hulpmiddel. Martin zal live enkele liedjes ten gehore brengen die hij gebruikt met onze ouderen om samen te zingen en te bewegen en vooral samen plezier te beleven.  
 
IN HET OERWOUD VAN PRODUCTEN IN DE SUPERMARKT (MARIAN VAN DER MEER – YOUR LIFE BALANCE) 
Weet u wat u eet? 
 
Welke producten koop u in de supermarkt en hoe maakt u gezonde keuzes? Tegenwoordig staat er op veel product verpakkingen dat ze gezond zijn, hebben ze het “gezonde keuze klavertje” of het “ik kies bewust logo”. Helaas zijn deze logo’s vaak misleidend en de producten helemaal niet zo gezond. 
 
Weet u wat nu echt gezond is en wat kun u beter kunt vermijden? Waar moet u op letten en hoe voorkomt u dat u met producten thuiskomt die u eigenlijk helemaal niet van plan was te kopen?  
 

Het aantal keuzes die we kunnen maken als het om onze dagelijkse boodschappen is enorm, met de vele ogenschijnlijk verschillende producten van hetzelfde in de meterslange schappen. Kunt u ook wel wat hulp krijgen bij het maken van de juiste keuzes bij uw boodschappen? Komt u dan vooral naar deze lezing met praktische voorbeelden!

Meer informatie

Heeft u nog vragen over de Fit- en Vitaaldag 60+? Neem dan contact op met buurtsportcoach Leonie Koorn via lkoorn@teamsporstervice.nl.

Tijdens de Fit- & Vitaaldag zijn de volgende partijen aanwezig: Team Sportservice, B-Balanced, Powerwalkclub Volendam, JSC Toptraining, Apex Online Coaching, Stichting Het Kloppend Hart, Jeu de boules ver. Boule Lef, Kirchhoff fysio, Leef Lang Dans&Training, Kernpraktijken fysiotherapie de Garage, Olympia Oosthuizen, Training by Anne-Fleur, AV Edam, Gympact Volendam, Budocentrum Fun & Fit, Dieetpraktijk Edam-Volendam, Doortrappen – Veilig fietsen tot je 100ste, Schaakclub Volendam
Badmintonclub Waterland, Gymnastiek, dans en turnvereniging de Beukers Edam, Explore coachen met paarden, Fysio Duin+, Zorgcirkel, St. Mauritius Volendam, FC Volendam, Prevafit Vitaliteitscentrum, WelzijnWonenplus, Slimotheek Evean, Club en Buurthuiswerk CBW, Tourclub Volendam, FysioFit Oosthuizen, Uniek Sporten en Your LifeBalance.