HomeNieuwsSportverenigingen West-Friesland in control of alcohol

Sportverenigingen West-Friesland in control of alcohol

De barcommissies en besturen van de voetbal- en hockeyverenigingen in West-Friesland gaan goed voorbereid op het nieuwe seizoen de zomerstop in. Al 35 clubs gingen de afgelopen maanden in gesprek met Sportservice West-Friesland en hun gemeente, om te praten over het alcoholbeleid van hun vereniging. Er volgen na de zomerstop nog 15 clubs.

Verantwoord alcoholgebruik

De afgelopen jaren zijn er veel veranderingen geweest in de Drank- en Horeca wet. De bekendste verandering is de verhoging van de alcoholleeftijd naar 18 jaar. Na onderzoek bleek dat er bij meer dan de helft van de sportkantines in Noord-Holland-Noord alcohol te verkrijgen was voor jongeren onder de leeftijdgrens. Verenigingen vinden het soms lastig om te handhaven en zijn niet altijd op de hoogte van de wettelijke eisen. De gemeenten Opmeer, Stede Broec, Medemblik, Drechterland, Enkhuizen, Hoorn en Koggenland ondersteunen daarom samen met Sportservice West-Friesland de verenigingen, om zo verantwoord alcoholgebruik rondom het sporten te stimuleren.

In gesprek

Verenigingsadviseur Pearl Haakman licht toe: “Inmiddels hebben we met onze adviseurs en de ambtenaren van de gemeenten al 35 gesprekken gevoerd. Ons viel op dat de verenigingen er allemaal heel positief in stonden. Zij zijn gemotiveerd om hun jeugdleden een gezonde sportomgeving te bieden. Natuurlijk willen zij zich ook graag aan de wet houden en boetes voorkomen. Het is best een uitdaging om te voorkomen dat het iemand van onder de 18 niet lukt een biertje te bestellen. We hebben daarom veel praktische tips kunnen geven, zoals het ophangen van de huisregels in de kantine, zodat barvrijwilligers hier naar kunnen verwijzen. Daarnaast gaan de verenigingen die dit nog niet deden, hun vrijwilligers een cursus IVA (Instructie Verantwoord Alcoholgebruik) aanbieden. Ook hebben we diverse PR materialen beschikbaar kunnen stellen. Bij alle deelnemende verenigingen staat het alcoholbeleid in ieder geval weer op de bestuurlijke agenda!”

VV Dindua

Een van de deelnemers aan de gesprekken was VV Dindua voorzitter Klaas Kruk. “Het was nuttig om in gesprek te zijn met de verenigingsadviseur en ambtenaar van de gemeente. We hebben goede tips gekregen om ons alcoholbeleid op enkele punten wat aan te scherpen. Gelukkig waren we al goed op weg. Kantinezaken is bij ons in het bestuur vertegenwoordigd. We vinden het niet lastig om mensen naar hun leeftijd te vragen. Bij ons gaat dat onder het mom van een complimentje.”

Vervolg

Na de zomerstop volgen er nog 15 gesprekken. Waar nodig kunnen extra interventies worden ingezet op het gebied van sport, jeugd en alcohol, om de clubs verder te ondersteunen.