HomeNieuwsGeslaagde Week voor de Gezonde Jeugd!

Geslaagde Week voor de Gezonde Jeugd!

Een week lang aandacht voor een toekomst waarin kinderen en jongeren gezond kunnen opgroeien. Dat gebeurde van 7 t/m 11 juni tijdens de Week voor de Gezonde Jeugd. JOGG-regisseur Sanne Meerman ging samen met beleidsadviseur Friso van Ommeren (Sociaal Domein) langs verschillende initiatieven in de gemeente.

“Door aandacht te geven aan de mooie, gezonde initiatieven die onze gemeente al heeft, hoop ik anderen te inspireren om ook met de gezondere omgeving aan de slag te gaan”, vertelt JOGG-regisseur Sanne Meerman.

Meer Grote Mensen in Vijfheerenlanden

Om in Vijfheerenlanden een gezonde omgeving voor het kind te kunnen creëren zijn Grote Mensen nodig. Met de Grote Mensen campagne zet JOGG de Grote Mensen die al aan de gezondere omgeving werken in het zonnetje. Hierbij doet JOGG tegelijkertijd een oproep voor meer Grote Mensen. Ook in Vijfheerenlanden is bij ieder initiatief een Groot Mens genomineerd.

Voldoende bewegen in Vianen en Lexmond

Eén van de thema’s van JOGG is voldoende bewegen. In Vijfheerenlanden werd hier op woensdag 8 juni aandacht aan besteed tijdens de Nationale Buitenspeeldag. Vanwege het weer, werd de buitenspeeldag verplaatst naar de gymzaal van De Prenter. De kinderen hebben actief bewogen met Team Sportservice Vijfheerenlanden, FC Utrecht en DHL. Wethouder Kees Bel (o.a. Volksgezondheid, Jeugd, Onderwijs en Sport) was aanwezig en nomineerde buurtsportcoach Stijn tot Groot Mens. Dankzij hem kunnen de kinderen in De Hagen namelijk iedere woensdagmiddag bewegen tijdens de naschoolse activiteit. De buitenspeeldag bij het Glaspark in Leerdam is vanwege het weer verplaatst naar aankomende woensdag 15 juni. Meer info via: www.jeugdactief.nl.

Vrijdag stond ook in het teken van voldoende bewegen. Sanne en Friso gingen langs bij het beweegvriendelijke schoolplein van CBS Het Kompas in Lexmond.

“Ons beweegvriendelijke schoolplein is een plek waar kinderen spelen en leren tegelijkertijd. Door buiten te bewegen wordt het bloed weer door het lichaam gepompt en gaat de hartslag omhoog. Zo leren de kinderen veel effectiever. Daarnaast zijn er sinds wij dit schoolplein hebben veel minder conflicten, de sfeer op het schoolplein is enorm verbeterd. Het schoolplein geeft ze een stuk eigenaarschap wat ontzettend belangrijk is. Ieder kind wordt uitgedaagd om de les actief mee te doen. Het mooie is: de kinderen wíllen vanuit henzelf actief mee doen,” vertelt Jaco van Soest (directeur van CBS Het Kompas).

Jaco wil met zijn schoolplein andere scholen in de gemeente Vijfheerenlanden inspireren. “Iedere school kan dit, dat wil ik ze graag laten zien!”, sluit Jaco af. Natuurlijk werd Jaco ook genomineerd als Groot Mens.

Water drinken in Leerbroek

Een ander thema van JOGG is Water Drinken. In een gezondere omgeving is gratis drinkwater beschikbaar voor iedereen. Een openbaar watertappunt draagt hieraan bij. Op donderdag 9 juni heeft wethouder Kees Bel het watertappunt op het Raadhuisplein in Leerbroek samen met groep 5 van de Eben-Haëzerschool sierlijk geopend. Om het watertappunt heen maakten de leerlingen stoepkrijttekenen. Als afsluiter kregen alle kinderen een JOGG-Drinkwaterbidon. Henri de Jong, omgevingsmanager van Oasen, werd genomineerd als Groot Mens voor het mogelijk maken van dit watertappunt in Leerbroek.

JOGG-Vijfheerenlanden

Sinds eind februari is Vijfheerenlanden een JOGG-gemeente. Deze Week voor de Gezonde Jeugd stond daarom in het teken van ontmoeten en inspireren. Uiteindelijk moet een werknet van Grote Mensen in Vijfheerenlanden samen zorgen voor een gezondere omgeving voor het kind.

Meer weten?

Voor vragen of opmerkingen over deze week of JOGG-Vijfheerenlanden, kan contact worden opgenomen met JOGG-regisseur Sanne Meerman via smeerman@teamsportservice.nl of 06-27246099