HomeNieuwsThema-avond ‘Btw-vrijstelling en verlonen’ voor sportverenigingen

Thema-avond ‘Btw-vrijstelling en verlonen’ voor sportverenigingen

Team Sportservice provincie Utrecht organiseerde op 17 december een thema-avond over de compensatieregeling voor sportverenigingen naar aanleiding van de verruiming van de btw-sportvrijstelling. Deze regeling gaat vanaf 1 januari 2019 van kracht. Naast dit actuele onderwerp stond ook ‘verlonen’ op het programma. Er waren elf sportverenigingen uit de provincie Utrecht bij de avond aanwezig. Penningmeesters die deze bijeenkomst hebben gemist zijn van harte uitgenodigd voor de tweede editie op 28 januari aanstaande.

Btw-vrijstelling voor sportverenigingen

In 2017 werd duidelijk dat de wet omtrent de BTW-sportvrijstelling ging veranderen. De vrijstelling houdt in dat clubs (en stichtingen, officieel omschreven als organisaties zonder winstoogmerk) op bepaalde diensten richting leden geen btw hoeven te heffen. Dit om sportdeelname te stimuleren. Deze vrijstelling wordt vanaf 1 januari 2019 anders geïnterpreteerd. De wijziging van de btw-sportvrijstelling is nadelig voor gemeenten en andere exploitanten van sportaccommodaties, omdat het recht op aftrek van btw vervalt. Om deze nadelen op te vangen zijn er twee subsidieregelingen in het leven geroepen, waarover de aanwezigen tijdens de thema-avond werden bijgepraat.

Verlonen

Tijdens het tweede deel van de avond sprak een adviseur van Sportkader Nederland over het onderwerp verlonen. Sportverenigingen kunnen hun vrijwilligers of medewerkers uitbetalen via een vrijwilligersvergoeding of een zogenaamd een IB 47 formulier. Ook kunnen er ZZP’ers in de arm worden genomen of kunnen verenigingen mensen in loondienst nemen. Tijdens de bijeenkomst leerden de deelnemers welke optie op welk moment verstandig is en wat de voor- en nadelen van de verschillende manieren van uitbetaling zijn.

Aanmelden tweede editie op 28 januari 2019

Er was veel animo voor de thema-avond op 17 december, wat leidde tot een volle zaal. Verenigingsadviseur bij Team Sportservice provincie Utrecht, Maarten Punt: “We merken dat veel sportverenigingen met vragen zitten over de veranderende wet- en regelgeving omtrent de btw-vrijstelling en de compensatieregeling. Om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk verenigingen van de regeling kunnen profiteren organiseren we daarom op 28 januari een tweede bijeenkomst.”

Sportverenigingen uit de provincie Utrecht kunnen zich voor de thema-avond op 28 januari opgeven via dit aanmeldformulier.