HomeNieuwsWerk aan een gezonde leefstijl met Leefstijl4Vianen

Werk aan een gezonde leefstijl met Leefstijl4Vianen

afbeelding Leefstijl4Vianen

Kort geleden is Leefstijl4Vianen gestart met een Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI). De GLI is een programma voor volwassenen met overgewicht en richt zich op gedragsverandering. Het doel is daarom ook om te werken aan een gezonde levensstijl, op zo een manier dat die langdurig vol te houden is. Als deelnemer wordt je twee jaar begeleid door een leefstijlcoach, fysiotherapeut, diëtist en buurtsportcoach.

Langdurige coaching

Bij dit programma gaat het niet alleen om gewichtsverlies. Het doel is met name een gezonder en actiever leven. Sinds de coronapandemie is dat nog belangrijker geworden. De belangstelling neemt dan ook steeds meer toe.

Het multidisciplinair programma begint met een intake bij een leefstijlcoach. De diëtist kijkt naar het voedingspatroon, de fysiotherapeut test in hoeverre iemand goed beweegt en de buurtportcoach adviseert welk sport- of beweegaanbod in de gemeente het beste aansluit. De coaching en begeleiding gedurende twee jaar is nodig om een daadwerkelijke gedragsverandering te bewerkstelligen.

Persoonlijke aandacht

Het programma wordt afgestemd op de persoonlijke situatie. Allereerst wordt een onderzoek aangeboden, waarbij wordt gekeken naar de BRAVO-factoren: bewegen, roken, alcohol, voeding en ontspanning. Daarna begint het programma en krijgt de deelnemer twee jaar begeleiding door de leefstijlcoach. Dit houdt onder andere in dat de diëtist voedingsadviezen geeft en de deelnemer zelf aan de slag gaat met beweegactiviteiten. Tot slot zijn er sessies in kleine groepen, zodat mensen ervaringen met elkaar kunnen uitwisselen. “Ik zag er tegenop, maar ben blij dat ik een coach hebben voor een periode van twee jaar. Zo houd ik het beter vol. Ik kijk ernaar uit om andere mensen in de groep te ontmoeten!”, vertelt een deelnemer.

Voor wie is dit programma?

Het programma Leefstijl4Vianen is voor mensen met een BMI (Body Mass Index) van 25 of hoger. Meedoen gaat via een verwijzing van de huisarts. De aangeboden programma’s vallen onder de basisverzekering. Meer informatie is te verkrijgen via het algemene mailadres leefstijl4vianen@gmail.com. Liever bellen? Bel dan naar Britt Holtz-Hendrikse, buurtsportcoach Sociaal Domein Team Sportservice Vijfheerenlanden, via 06 81 57 19 98.

Het team

  • Jolanda Vaatstra-Olieman, leefstijlcoach en psycho-somatisch fysiotherapeut van ‘De Zouwe’ in Lexmond. 06 13941897 / info@dezouwe.nl
  • Marleen van Valkenhoef, Voedingskundige-diëtist en leefstijlcoach, allround diëtist bij DCN Voedingsadvies M. van Valkenhoef. 06-16099966 / marleen@voedingsadviesgroep.nl
  • Debbie Tix, fysiotherapeute bij Fysiotherapeutisch Centrum Vianen.
    0347-745332 / debbietix@fysiovianen.nl
  • Bas Valentin, diëtist en leefstijlcoach
  • Britt Holtz-Hendrikse, buurtsportcoach Sociaal Domein Team Sportservice Vijfheerenlanden.
    06 81 57 19 98 / bholtz@teamsportservice.nl