HomeNieuwsConferentie Opgroeien in Vijfheerenlanden

Conferentie Opgroeien in Vijfheerenlanden

Je verplaatsen in de belevingswereld van degenen waarvoor we dit doen. Daar draaide het om tijdens de tweede conferentie van Opgroeien in Vijfheerenlanden. Allereerst vond de bijeenkomst plaats op een plek waar kinderen veel van de tijd doorbrengen, namelijk de school. CBS Klim Op ontving ons met open armen, waarvoor dank! Daarnaast lieten sprekers ons vanuit eigen ervaring inzien wat het belang is van veilig, gezond en gelukkig Opgroeien.

In gesprek met degenen waarvoor we dit doen

Kinderen

Twee 9-jarige jongens trapte de conferentie af. Met wethouder Kees Bel gingen zij in gesprek over de leefomgeving van het kind. Kees vroeg bijvoorbeeld hoe de jongens hun energie kwijt kunnen, wat zij leuk vinden om te doen in de vrije tijd en wat zij het liefst bij henzelf in de buurt zouden willen. “Een danspark waar we shows kunnen opvoeren!”, zei één van de jongens trots. Afsluitend benadrukte Kees het belang van dit soort bijeenkomsten. Het is belangrijk om met elkaar te verbinden en te kijken welke stappen we samen kunnen zetten om de omgeving van kinderen gezonder en gelukkiger te maken.

Kansrijke Start

Vervolgens liet Bob van der Schaft (strategisch adviseur Kansrijke Start) ons stilstaan bij het belang van een Kansrijke Start.  De 1e 1000 dagen hebben een grote impact op de ontwikkeling van het kind. Geen kansrijke start heeft negatieve gevolgen op onder andere de hersen-, taal-, fysieke- en mentale ontwikkeling. Een slechte woonsituatie, lage/geen opleiding, laag inkomen, huiselijk geweldig of geen veilig omgeving zijn facturen die een kansrijke start onder druk zetten.

Iemand die dat zelf heeft ervaren is Jessica van Hinthem. Zij vertelde haar aangrijpende verhaal over hoe zij in tijden van armoede, onzekerheid en veel stress een kind ter wereld bracht. Daadwerkelijk luisteren naar de behoefte van de personen met wie je werkt is iets wat haar uiteindelijk heeft geholpen.

Healthy Sisters

Tot slot ging dagvoorzitter Nicoline in gesprek met de Healthy Sisters. Als ambassadeurs van JOGG gaan Najima en Rachida het land door om professionals te inspireren. De belangrijkste tips voor ons: verdiep je in de doelgroep, heb affiniteit met de doelgroep, ga naar de plekken waar de doelgroep samenkomt, gebruik de social media kanalen waar jouw doelgroep zich op bevind en praat mét ze, in plaats van óver ze.

Aan het werk

Na alle inspirerende woorden gingen we in werksessies uiteen. De deelnemers konden kiezen tussen drie categorieën (zwangerschap/baby, dreumes/peuter/kleuter of schoolgaande kinderen).

Alle deelnemers, sprekers en projectgroepleden: bedankt voor de inzet en inspiratie. En nu samen aan de slag om de jeugd in Vijfheerenlanden gezond, gelukkig en veilig te laten opgroeien.

Doe mee

Wil je meer weten over of meewerken aan Opgroeien in Vijfheerenlanden? Neem dan contact op via opgroeien@vijfheerenlanden.nl