HomeVianen Vitaal in Beweging en Vianen Beweegt

Vianen Vitaal in Beweging en Vianen Beweegt

Team Sportservice Vianen organiseert Vianen Vitaal in Beweging voor 50-plussers en senioren. Het bijzondere aan dit project is dat we ons niet alleen richten tot deze doelgroep, maar ook tot de zorgmedewerkers en vrijwilligers die zo goed als dagelijks met hen werken. Binnen verschillende interventies wordt bewegen gestimuleerd voor zowel de medewerkers en vrijwilligers als hun cliënten en andere 50-plussers uit de gemeente. Dit gebeurt in samenwerking met DOS (hoofdaanvrager van Sportimpuls waarmee subsidie voor dit project is verkregen), WellVit, de gemeente, Zorgspectrum, Appeltje Eitje, Huis voor Beweging, Stichting Welzijn Vianen en sportaanbieders.

Binnen Vianen Vitaal in Beweging worden zorgmedewerkers opgeleid om beweegspelletjes en -activiteiten te organiseren voor hun cliënten, op elk gewenst niveau. Zij kunnen dit echter pas goed stimuleren, als ze zelf ervaren hoe belangrijk bewegen is. Daarom wordt voor de zorgmedewerkers en ook vrijwilligers uit deze sector een beweegcheck georganiseerd. Vervolgens kunnen ze zich opgeven voor diverse kennismakingscursussen bij sportaanbieders. Een aantal medewerkers en vrijwilligers wordt zelfs een jaar lang gemonitord.

Tot slot zijn er fittesten en is er voor de 50-plussers en senioren het al bestaande Vianen Beweegt. Binnen dit project kunnen zij, en ieder andere Vianees van 18 jaar of ouder, kennismakingscursussen doen bij de sportaanbieder. In vijf lessen maken ze niet alleen kennis met de activiteit, maar ook met betreffende trainer(s), de accommodatie en het allerbelangrijkste: de andere leden waarmee ze nieuwe sociale contacten kunnen opdoen. Zo kunnen ze goed besluiten of ze de activiteit structureel willen blijven beoefenen.