HomeNieuwsProgramma 4 en 5 mei 2018

Programma 4 en 5 mei 2018

Het herdenkingscomité 40-45 Schagen en het college van de gemeente Schagen, nodigen wij u van harte uit om deel te nemen aan de herdenkingsbijeenkomst op 4 mei en Bevrijdingsdag 5 mei  2018.

 

Programma 4 mei 2018

  • 19.00 uur:  Algemene herdenkingsbijeenkomst in de Grote Kerk aan de Markt. Spreker is Historicus Anne-Maria van Hilst, hoofd onderwijs LJG Amsterdam over het landelijk thema ‘verzet’.  De muzikale omlijsting is in handen van Tom de Graaf (piano) Gerda Heddes (fluit) Anne Heddes (zang) Leden van toneelvereniging OZOS verzorgen de declamatie van gedichten.
  • 19.40 uur:  Aanvang stille tocht vanaf de Markt naar het monument aan de Nieuwe Laagzijde. De tocht voor alle burgers wordt in stilzwijgen afgelegd en alleen begeleid door klokgelui. Bij het monument volgt een declamatie van gedichten door toneelvereniging OZOS en door enkele scholieren van het Clusius college en hierop volgt het spelen van de ‘Last Post’ door Schagens Harmoniekapel.
  • 20.00 uur: Na de ‘Last Post’ volgen twee minuten stilte met aansluitend het spelen van het Wilhelmus door Schagens Harmoniekapel. De eerste keer zonder samenzang, de tweede keer mag u het eerste couplet van ons volkslied meezingen. Na afloop kunt u koffie of thee drinken in de ontvangstruimte van de Grote Kerk aan de Markt.
  • 20.30 uur: voorstelling in het Scagontheater om 20.30 uur ‘Picknick op het Slagveld’. U dient hiervoor van te voren te reserveren:  http://www.theaterscagon.nl.

Programma zaterdag 5 mei 2018  “Vier 5 mei”

  • 11.00 – 16.00 uur: Het Regionaal museum 1940-1945 Schagen en Omstreken en Museum Slag van de Somme 1914-1918, beide oorlogsmusea, zijn de gehele dag geopend. Ook zullen bij het Slot Schagen, waar Museum Slag van de Somme zich bevind, oude Hollandse spelletjes en kramen met curiosa staan tot het eind van de middag.
  • 12.30 – 13.30 uur: Aankomst bevrijdingsvuur. Zestien atleten en twee fietsers met navigatie bestaande uit TAS’82 (12) en AV NOVA (2) en TAV’080 (2), zullen in acht duo’s vanuit Wageningen als ‘Vrijheidslopers’ het bevrijdingsvuur naar Schagen brengen onder de bezielende leiding van Co Wiskerke. De start is rond 00.30 uur in Wageningen waar de fakkels worden aangestoken. In totaal nemen er ongeveer 2000 lopers en begeleiders deel aan dit unieke, nationale evenement. De aankomst van de Bevrijdingsvuurestafette 2018 is om 13.00 uur. Hierbij zijn ook enkele veteranen Schagen aanwezig en zij zullen samen met de burgemeester de fakkels naar het monument op de Nieuwe Laagzijde brengen.  Op het Cultuurplein Zingt het Retrokoor van Henk Bakker vanaf 12.30 uur de lopers van het Bevrijdingsvuur uit Wageningen een warm welkom toe. Met de overhandiging van het bevrijdingsvuur is het bevrijdingsfeest 2018 officieel geopend.
  • 13.30 – 17.00 uur: Kinderspelen, Sport & Spel door Team Sportservice Schagen. Bij mooi weer in de Muziektuin, bij slecht weer in discotheek Alpha aan de Loet. De medewerkers van Team Sportservice Schagen staan klaar bij de springkussens. Mascotte Druppie deelt flesjes water uit. En er zijn diverse geweldige attracties. Bakker Sport Schagen zal aanwezig zijn zodat kinderen kunnen kennismaken met judo op de aanwezige matten. Gedurende de hele middag kunnen de kinderen zich laten schminken en er zijn lekkere hapjes te koop waar u gelijk het goede doel mee steunt van Stichting Friends for Brikama.
  • 14.00 – 17.30 uur: De fantastische band Bon Faya zal de hele middag onweerstaanbare soul-en zomerse Latin klanken laten horen om Bevrijdingsdag een swingend feest te maken.
  • 14.30 – 16.00 uur: In woonzorgcentrum De Bron zal het koor Akkoord zingen. Dit optreden is vrij te bezoeken.

Activiteiten van andere organisaties:

Scagontheater; ‘Picknick op het Slagveld’

Speeldata:
21 april en 5 mei -20.15 uur
22 en 29 april -15.00 uur
4 mei -20.30 uur (Na Dodenherdenking)

De voorstelling Picknick op het Slagveld is losjes gebaseerd op het gelijknamige absurdistisch theaterstuk van Fernando Arrabal, aangevuld met teksten van auteurs als Betus Aafjes, Jules Deelder, Geert Mak en Annie M.G Schmidt. Het is een aanklacht tegen de waanzin van de oorlog. In de voorstelling zijn enkele dansen verweven, die worden uitgevoerd door de balletgroep Pardans van Balletschool Schagen. Daarnaast danst Pardans – in een op zichzelf staande presentatie een aantal choreografieën die daarbij nauw aansluiten.
Regie: Jeanne Krijgsman
Choreografie: Jantine Nierop / Karen Schoonheim
Reserveren: http://www.theaterscagon.nl

Bron: Herdenkingscomité 40/45 Schagen.