HomeNieuwsWat is precies Positieve Gezondheid en hoe zet je dit in?

Wat is precies Positieve Gezondheid en hoe zet je dit in?

Natuurlijk deden we graag mee aan de inspiratieworkshop Positieve Gezondheid. Want deze term zingt rond in de maatschappij, maar wat houdt het nu precies in? De trainers van BeBright: Urmila en Anouk, gaven ons bruikbare informatie.

Om Positieve Gezondheid goed te begrijpen, legden zij uit, is het goed het zelf te doorleven. Zodat je het daarna toe kan passen.

Zij lieten ons het filmpje ‘Dromen vangen’ zien. Daarin werd duidelijk dat de weg naar herstel vooral werkt als deze iemands eigen innerlijke motivatie volgt. Bij Laila was dat de wens, en daarmee de wil, om weer te kunnen dansen.

Kijk naar de mogelijkheden, niet naar de beperkingen en maak de vertaalslag.
Wat wil iemand bereiken? Waar wil iemand naartoe werken? Kortom: waardoor worden zij gemotiveerd?

“Het beste advies dat iemand kan krijgen, is het advies dat zij/hij zichzelf geeft.”

Iemand die daarbij kan begeleiden en coachen helpt om het vol te houden.

Gebruik het spinnenweb bij een gesprek

Maar hoe ga je dan het gesprek aan? Daarvoor heeft voormalig huisarts Machteld Huber het spinnenweb bedacht. Zij deed onderzoek naar wat mensen zelf verstaan onder gezondheid. Daaruit bleek dat dit niet alleen maar ging over niet-ziek zijn. Het gaat ook over je grenzen kennen, lekker in je vel zitten, het gevoel van controle hebben over je leven en mee kunnen doen.

Met die gegevens heeft Machteld een spinnenweb gemaakt, waarin de belangrijkste gezondheidsgebieden vermeld staan.

Het Institute for Positive Health (waar Machteld oprichter van is) heeft daarmee een zeer gebruiksvriendelijke online tool ontwikkeld waarmee je zicht krijgt op jouw Positieve Gezondheid. Op de site van MijnPositieveGezondheid kan je de test zelf invullen.

 

Zelf ervaren

Door zelf het spinnenweb in te vullen en met elkaar in gesprek te gaan, ervoer ons Team de mogelijkheden tot gesprek met Positieve Gezondheid als insteek. “Om te luisteren naar wat iemand zelf wil en niet met je eigen oplossingen te komen, is soms best lastig,” liet een van onze Teamleden weten. “Het zorgde voor een open gesprek, waardoor we echt te weten kwamen wat iemand nodig had,” meldde een ander Teamlid.

Eye-opener

Met de opgedane kennis mochten we gelijk aan de slag, door een casus uit de praktijk via de insteek van Positieve Gezondheid te benaderen. Het was een eye-opener. Het spinnenweb geeft handvatten voor een open gesprek, waarin de persoon met een (hulp)vraag zelf kan aangeven welke stap naar verandering voor haar/hem het meest belangrijk is. Dat zetten wij in onze dagelijkse praktijk graag in!


Met dank aan de trainers Urmila (r) en Anouk (l)!