HomeNieuwsSeniorenaanbod in sport en bewegen dreigt te verdwijnen

Seniorenaanbod in sport en bewegen dreigt te verdwijnen

Er komen meer senioren, de grijze druk neemt toe en daarmee stijgen de zorgkosten. Juist de groep kwetsbare senioren, met chronische aandoeningen en ouderdomsmotoriek, heeft behoefte aan sport- en beweegaanbod dat afgestemd is op hun kunnen. Daar wringt de schoen. Er is namelijk een tekort aan gekwalificeerd personeel. 

 

Nu de huidige instructeurs en lesgevers zelf de leeftijd van hun doelgroep bereiken en er voor jongeren vaak te weinig arbeidsperspectief is, dreigt er een gat te komen.

De oplossing ligt volgens Sportkracht12 op meerdere vlakken

  1. Het rijk, provincies en gemeenten moeten inzien dat sport en bewegen een manier is om de kosten in het sociaal domein te drukken.
  2. Op lokaal niveau moeten gemeenten, welzijn, zorg en sport samenwerken om laagdrempelig aanbod te creëren.
  3. Buurtsportcoaches moeten ruimte krijgen om gespecialiseerde lessen aan te bieden. En eventueel deze (kwetsbare) senioren te begeleiden en les te geven. 
  4. Tenslotte moet er aan de opleidingskant gekeken worden hoe het aanbod aantrekkelijk gemaakt kan worden om meer docenten te trekken.

Klik op onderstaande infographic voor een vergroting

Sport en bewegen dreigt te verdwijnen voor ouderen

Sportkracht12 zet zich in voor goed sportaanbod en heeft in dit kader samenwerking gezocht met verschillende partijen. Samen met Kenniscentrum Sport & Bewegen en Hanze Instituut voor Sportstudies is een visiedocument opgesteld. Het initiatief wordt ondersteund door VML Nederland en WIJ Buurtsportcoaches. Het volledige visiedocument is hier te lezen