HomeNieuwsOfficiële opening watertappunt Cruyff Court

Officiële opening watertappunt Cruyff Court

Op woensdagmiddag 23 maart verzorgt wethouder Ben Blonk tijdens Cruyff Courts 6vs6 voetbaltoernooi de officiële opening van het drinkwatertappunt bij het Cruyff Court aan de Wilhelminalaan in Schagen. Deze feestelijke opening verricht Blonk om 15.15 uur. Hij doet dit samen met vijf jongeren van het Regius College en het ROC die de organisatie van het voetbaltoernooi in handen hebben.

Deze middag staat tevens in het teken van sportiviteit en respect. Om 14.00 uur begint het toernooi met het ondertekenen van de respectvlag en het onderschrijven van de regels, daarna start de eerste voorronde het Cruyff Courts 6vs6. In de pauze (15.15 uur) is de openingshandeling van het watertappunt. Sportservice Schagen organiseert op het plein bij het Regius College aan de Wilhelminalaan leuke activiteiten.

Water drinken is gezondWater drinken is gezond. Met het plaatsen van een watertappunt bij het Cruyff Court wil de Johan Cruyff Foundation en de gemeente Schagen jongeren stimuleren om meer water te drinken in plaats van sport- en energydrink. Want juist frisdrank en energydranken zijn mede de oorzaak van toenemend overgewicht voornamelijk onder de jongeren. Overgewicht heeft ernstige gevolgen voor de gezondheid op korte en lange termijn.

Gezondere leefstijl
Gemeente Schagen is JOGG-gemeente (Jongeren Op gezond gewicht) en met de JOGG aanpak willen wij een gezondere levensstijl stimuleren bij kinderen, jongeren en ouders. Dat betekent gezonde voeding en drinken, voldoende bewegen en slapen. Met het plaatsen van dit watertappunt wordt het kinderen makkelijker gemaakt om te kiezen voor water in plaats van calorierijke dranken. Dit is voor de kinderen een gezond en goedkoop alternatief.

Gratis bidon voor buurtbewonersAlle kinderen die deelnemen aan het toernooi krijgen een gratis Cruyff drinkwaterbidon. Zowel de gebruikers als de bewoners nabij het Cruyff Court hebben een uitnodiging met voucher ontvangen om langs te komen. Tijdens de officiële opening van het watertappunt kunnen zij tegen inlevering van de voucher een gratis bidon ontvangen. Zolang de voorraad strekt kan het publiek ook een voucher ophalen en een gratis bidon krijgen. Duurzaam Naast gezond is het drinkwater uit de openbare watertappunten ook duurzaam. Het spaart immers de aanschaf van plastic wegwerpflesjes die belastend zijn voor het milieu. In Nederland worden dagelijks ongeveer 500.000 flesjes weggegooid. De productie en het transport van flessenwater is duur en veroorzaakt veel CO2-uitstoot. Door het plaatsen van een watertappunt op een openbare plek, kunnen ook passanten elk moment van de dag lekker en betrouwbaar water tappen. Op deze manier willen wij zwerfvuil rondom de Cruyff Courts verminderen.

Het plaatsen van de watertappunten wordt mogelijk gemaakt dankzij een extra bijdrage van  gemeente Schagen, Johan Cruyff Foundation, Join the Pipe, en de Nationale Postcode Loterij. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:Natasja Verhoeve, tel.: (0224) 210 635

Cruyff Court,  Wilhelminalaan in SchagenProgramma woensdag 23 maart (1e voorronde):

14.00 uur:             Welkom aan iedereen, bidon vouchers uitdelen aan teams, ondetekenen respect vlag

14.30 uur:             Start eerste voorronde voetbaltoernooi

15.15 uur:             Officiele opening watertappunt door wethouder Ben Blonk (fotomoment)

Uitdelen bidons, Masotte Druppie is aanwezig

15.45 uur:             Vervolg voetbaltoernooi

17.00 uur:             Prijsuitreiking voor beste teams en respect award

17.15 uur:             Einde eerste voorronde voetbaltoernooi

De 2e voorronde is 30 maart en de finale is 11 mei.

Leerlingen Regius en ROC organiseren Voetbaltoernooi Cruyff Court Op woensdagmiddag 23 maart begint om 14.00 uur de eerste voorronde speeldag van het sportieve voetbaltoernooi Cruyff Courts 6vs6. Dit voetbaltoernooi is voor leerlingen van groep 7 en 8 van de basisscholen in gemeente Schagen. Het toernooi wordt georganiseerd door leerlingen van het Regius College en het ROC. Zij doen dit op vrijwillige basis of als invulling van hun stage. De leerlingen worden in de voorbereiding en tijdens de organisatie op de dag zelf bijgestaan door de Cruyffcoach Pearl Haakman die tevens werkzaam is voor Sportservice Schagen. De tweede voorronde is woensdagmiddag 30 maart en de finale is op woensdagmiddag 11 mei. 

Johan Cruyff FoundationDe Johan Cruyff Foundation heeft als missie zoveel mogelijk jeugd met of zonder beperking in beweging te brengen in Nederland en daarbuiten. Tegenwoordig spelen kinderen minder buiten, hetzij door te weinig tijd, ruimte, of plezier in sport en spelactiviteiten. Ze zijn opgegroeid met een overvloed aan prikkels, zijn continue online en kenmerken zich door een kortere attentieboog. Door sport en spel worden kinderen niet alleen fitter, het verbetert ook het cognitieve vermogen en de schoolprestaties van kinderen. Maar bovenal moet bewegen vooral leuk zijn. Om de algehele ontwikkeling van kinderen te stimuleren brengt de Cruyff Foundation hen in beweging door middel van de Cruyff Courts, Schoolplein14 en sportprojecten voor kinderen met een beperking. Hierbij staat niet alleen het creëren van een veilige plek om te bewegen voorop, maar leren kinderen zich ook te ontwikkelen en in teamverband te spelen. Elke week worden zo 100.000 kinderen in binnen- en buitenland in beweging gebracht. Voor meer informatie kijkt u op www.cruyff-foundation.org.

Jongeren Op Gezond GewichtJongeren Op Gezond Gewicht is een landelijk initiatief dat zich richt op jongeren (0-19 jaar), hun ouders en hun omgeving. Dit resulteert in een meerjarig programma met allerlei acties zoals meer aandacht voor voeding en beweging op school, betere sport- en speelfaciliteiten en voorlichting aan ouders.
Het doel is om overgewicht en obesitas bij jongeren te verminderen. De gemeente doet dit samenwerking met het bedrijfsleven, scholen, sportclubs en andere organisaties. De JOGG-regisseur van de gemeente Schagen is Judith Gielens, zij coördineert de initiatieven. Voor meer informatie kijkt u op  www.jogg.nl.