HomeNieuwsNederlanders kampioen stilzitten

Nederlanders kampioen stilzitten

Team Sportservice en huisartsen starten campagne om Noordkop in beweging te krijgen. Beweging is goed voor lichaam en geest. We lezen het overal. Nederlanders zitten het meest van alle Europeanen, aldus onderzoek van Nationaal Diabetes Fonds. Te weinig beweging leidt tot een grotere kans op chronische ziekten of andere gezondheidskwalen. Tijd voor actie. Maar voor bepaalde groepen mensen kan het lastig zijn om in beweging te komen. Zoals mensen met een chronische ziekte, lichamelijke beperking, psychische klachten en ouderen. Bewegen is goed voor ieder mens, maar niet altijd vanzelfsprekend.

Team Sportservice helpt mensen de drempel over om meer te gaan bewegen. Het loket is opgericht om inwoners en instanties (zoals scholen, sportverenigingen en gemeenten) te adviseren over het belang van bewegen en wegwijs te maken in de mogelijkheden. Ook huisartsen willen meer bewustwording creëren. Om dit kracht bij te zetten gaat HKN, de coöperatieve huisartsenorganisatie van de Kop van Noord-Holland, intensiever samenwerken met Team Sportservice in Schagen en Den Helder. Op 15 september, wanneer de Nationale Sportweek begint, starten zij met een gezamenlijke campagne om mensen bewust te maken van de voordelen van bewegen en waar zij terecht kunnen. Huisartsen en hun praktijkondersteuners krijgen middelen om hun patiënten door te verwijzen naar Team Sportservice als beweegloket.

Beweging verbetert de kwaliteit van leven

Uit vele onderzoeken blijkt dat beweging goed is voor je lichaam en geest. Het verkleint de kans op diabetes, hart- en vaatziekten en depressies. Maar ook als je een chronische ziekte hebt kun je de kwaliteit van leven aanzienlijk verbeteren. Van beweging krijg je meer energie, slaap je beter en het vermindert stress.

Kleine veranderingen maken verschil

Waar sommige mensen trainen om een topprestatie te leveren, vinden anderen het heerlijk om gezamenlijk te wandelen. Beweging kun je op allerlei manieren doen, het gaat erom dat je iets kiest wat bij je past zodat je het volhoudt. Het betekent ook minder zitten. Bijvoorbeeld door de fiets te pakken, wandelend te lunchen en de trap vaker te nemen. De auto iets verder weg parkeren of een halte eerder uitstappen. Elke dag kleine stapjes zorgen al voor positieve effecten.

Loket voor beweging

Team Sportservice helpt mensen om meer in beweging te komen. De medewerkers geven advies, organiseren activiteiten en hebben een sport- en speluitleenservice. Via de sportzoeker op de website kunnen mensen eenvoudig een beweegactiviteit kiezen die bij hen past. Het geeft een overzicht welke activiteiten er zijn in de regio. Voor iedere doelgroep, van jong tot oud, gezond of mensen met een lichamelijke beperking. Sabine van Lochem van Team Sportservice Schagen: “Met kleine veranderingen kom je een heel eind. Niet iedereen houdt ervan om naar een sportclub te gaan. Thuis kan je ook heel veel doen.

Nationale Sportweek: 15 t/m 29 september

Op zaterdag 15 september is de Nationale Sportweek gestart. Het is de 15e editie en daarom duurt deze ‘week’ 15 dagen. De Nationale Sportweek is een initiatief van NOC*NSF met als doel sporten en bewegen te promoten. Team Sportservice Schagen organiseert deze week veel activiteiten, in samenwerking met diverse sportaanbieders uit de regio Schagen en Hollands Kroon. Sportverenigingen zetten hun deuren open en organiseren veel verschillende activiteiten. Zo is er een touwtjespringchallenge voor kinderen uit het basisonderwijs. Er wordt een nieuw beweegplein op het Cruyff Court, naast het Regius College geopend. Wethouder Heddes zal het plein openen samen met presentatrice, actrice en danseres Ingrid Jansen. Er is een zweminstuif, een sportinstuif en nog veel meer.

Meer informatie

Klik op de links voor meer informatie over Team Sportservice Schagen, de sportzoeker en alle activiteiten tijdens de Nationale Sportweek. Voor meer informatie over HKN Huisartsen kijkt u op www.hknhuisartsen.nl