HomeNieuwsLaat jouw leerlingen ervaren hoe het is om slechtziend te zijn

Laat jouw leerlingen ervaren hoe het is om slechtziend te zijn

Visueel beperkt gastlessen

Hoe zorg je ervoor dat je niet met 1 blauwe en 1 rode sok over straat gaat? Of hoe weet je nu hoe laat het is? Blind of slechtziend zijn zorgt voor beperkingen. En dus opnieuw leren omgaan met de normaalste zaken van de wereld. Wil je jouw leerlingen laten ervaren hoe blinden en slechtzienden zich staande houden? Geef jouw groep dan op voor de gastles Visueel Beperkt, er zijn weer nieuwe data. De les is geschikt voor kinderen uit groep 5 t/m 8.

Kinderen beleven in het echt hoe het is om niet goed of helemaal niet te kunnen zien. Deze voorlichtingsles is speciaal voor kinderen uit groep 5 tot 8. Marjan Doets uit Oudesluis komt op verzoek langs op scholen. Zij heeft de ziekte van Leber. Een erfelijke oogziekte, waarvan zij niet wist dat die in haar familie voorkwam. Bij deze ziekte sterven de oogzenuwen onherstelbaar af.

Wat houdt het project in?

Tijdens de gastles vertelt Marjan Doets, die zelf binnen een paar weken visueel beperkt werd door een erfelijke oogziekte, de kinderen hoe ze alles opnieuw heeft moeten leren met haar slechtziendheid om te gaan. Zij vertelt de kinderen hoe ze heeft geleerd om zich zelfstandig te redden en welke hulpmiddelen zij daarbij gebruikt. Koken, wassen, sporten; ze moest het allemaal weer opnieuw leren.

Nadat zij haar verhaal heeft verteld, krijgen de kinderen de gelegenheid vragen te stellen en kruipen daarna in de huid van een slechtziende of blinde. Oefeningen als braille lezen, lopen met een blindenstok, ruiken en voelen staan hierbij op het programma.

Met deze ervaring worden ze bewuster van hun eigen zintuigen, daarbij krijgen ze meer begrip voor mensen met een beperking.

Na afloop is er een ‘blindengymles’

Na afloop worden de opdrachten besproken en is er ruimte om vragen te stellen. Als op jouw school een bewegingsconsulent van Team Sportservice werkt, dan geeft deze als aansluiting op het project een ‘blindengymles’.

  • Het voorlichtingsproject duurt 1,5 uur per groep
  • Maximaal 2 groepen per dag. Bij voorkeur van 10.30-12.00 en 12.15-13.45 uur
  • Een (speel)lokaal is nodig
  • De kosten zijn € 50,- per dag (maximaal 2 groepen)

Kies uit de volgende data

  • dinsdag 18 april
  • dinsdag 30 mei
  • dinsdag 6 juni
  • in overleg is het mogelijk nog een andere datum te kiezen

Aanmelden

Geïnteresseerd in dit project voor jouw school? Heb je interesse in deze gastlessen? Neem contact op met Rina Blondeau of bel 0224 – 214 774.

Direct aanmelden kan: stuur een mail waarin je 2 of 3 voorkeursdata aangeeft en daarbij de naam en het adres van de school vermeldt, het adres van de plek waar de workshop gegeven kan worden, om welke groep het gaat, het aantal leerlingen per groep, plus de naam en e-mail van de contactpersoon.