HomeNieuwsIn gesprek met de coach: schijnwerper op beweegactiviteiten voor de allerjongsten

In gesprek met de coach: schijnwerper op beweegactiviteiten voor de allerjongsten

Ruim zeven jaar werkt Marjolein Hagen als buurtsportcoach en gymleerkracht bij Team Sportservice. Vooral de laatste jaren zet zij in op een gezonde start voor de allerjongsten. Want voor kinderen van nul tot vier is het beweegaanbod nu nog vrij mager. Terwijl er genoeg kansen en mogelijkheden zijn om dit aan te pakken. “En dan neem ik de bewustwording van gezond eten daar graag in mee.”

Volgens Marjolein is de aandacht voor gezond leven en bewegen voor de allerkleinsten nog niet waar het moet zijn. “Aanbod voor de kleintjes en hun ouders wordt vaak vergeten. Terwijl zij de basis zijn. Een gezonde toekomst voor je kind start al wanneer je baby in je buik zit. Ouders zijn hier misschien minder mee bezig, want tegenwoordig zijn hun agenda’s vaak vol. Er lijkt minder tijd te zijn om samen naar de speeltuin of het bos te gaan om lekker buiten te spelen of te wandelen. En natuurlijk wordt er meer gebruik gemaakt van digitale materialen, zoals de computer, tablet en smartphone. Ook jonge kinderen vinden het leuk om daar spelletjes op te doen. Waardoor kinderen tegenwoordig minder buiten spelen en dus minder bewegen of elkaar ontmoeten op straat.”

Terwijl er zoveel kansen zijn. Als buurtsportcoach, speciaal voor het jonge kind, van Team Sportservice zet Marjolein op dit moment in op drie gebieden. “Zo pakken we op diverse niveaus de gezondheid voor de 0-4-jarige aan.”

Beweegaanbod voor de allerjongsten

Er worden heel wat beweegactiviteiten en -evenementen georganiseerd voor kinderen en volwassenen. Waarom komt daar niet een onderdeel bij dat aansluit op het jonge kind? Marjolein benoemt de peuter4daagse tijdens de avondvierdaagse, met een ochtendroute voor de kleintjes. Zij wil dit graag integreren bij kinderdagverblijven in de omgeving. Maar ook bij de pietengym, de scholierenveldloop en overige evenementen vraagt ze om een alternatief voor kinderen van 0-4 jaar. “Als de materialen en mensen er zijn, zou er toch ook een uurtje vooraf of achteraf kunnen zijn met spelletjes of oefeningen voor hele kleine kinderen?” Marjolein gaat graag in gesprek om goed alternatieven te bedenken voor haar jonge doelgroep.

“Denk trouwens ook aan een beweegvriendelijke omgeving. Ik woon in Wieringerwerf en ga met mijn kinderen naar een speeltuin in Medemblik, omdat ik in mijn buurt geen speelomgevingen ken met speeltoestellen voor dreumesen. Een kleine glijbaan waar ze zelf vanaf kunnen roetsjen, een schommel met schommelzitje, lage klimmogelijkheden in een veilige, omheinde omgeving zijn er niet. Dit willen we ook inventariseren, om te kijken of we daar nog iets mee kunnen doen.”

Hetzelfde geldt voor aanbod bij verenigingen. Marjolein geeft zelf ouder-kind gym en peutergym bij Advendo Wieringerwerf, maar verder is er vrij weinig aanbod bij verenigingen in de omgeving voor de jongste doelgroep. “Ik ben dan ook in gesprek met de verenigingsondersteuners van Team Sportservice om te kijken bij welke verenigingen aanbod voor het jonge kind toegevoegd kan worden.

Beweegkriebels op kinderdagverblijven

De training Beweegkriebels, een initiatief vanuit Huis voor Beweging, laat pedagogisch medewerkers kennis maken met het inzetten van een dagelijkse beweegactiviteit. “In de training laten wij de pedagogisch medewerkers zien hoe zij met materiaal dat gewoon bij hen voorhanden is een korte beweegactiviteit kunnen aanbieden. Het hoeft niet langer te duren dan tien of vijftien minuten, een of meer keer per dag.” Knijpers, hoepels, bierviltjes zijn materialen die voor de Beweegkriebels bruikbaar zijn. Ter inspiratie krijgen de pedagogisch medewerkers een map vol beweegideeën mee.

“De pedagogisch medewerkers op de kinderdagverblijven waar wij de training Beweegkriebels al gegeven hebben, waren zeer enthousiast. Reacties waren: het is veel makkelijker dan ik had gedacht. Ik heb veel geleerd en veel inspiratie opgedaan. Ik heb ervaren hoe leuk het is met de kinderen te bewegen. Reden te meer om hiermee door te gaan!” Marjolein gaat hiervoor zelf in gesprek met de kinderdagverblijven, om nog meer trainingen Beweegkriebels te kunnen geven. Met als doel dat in alle kinderdagverblijven dagelijks beweegactiviteiten worden aangeboden.

Fitte Start instuiven

Voor de bewustwording van ouders om hun jonge kind een gezonde start te geven, zet Marjolein bij Team Sportservice in op de Fitte Start instuiven. “Samen met diverse partners, zoals de GGD, een fysiotherapeut, een slaapcoach, een diëtiste en de gymvereniging organiseren we de Fitte Start beweeginstuif steeds in een gymzaal van een stad of dorp. Iedereen heeft een plek in de zaal en de ouders komen met hun kind bij elke partner langs met een stempelkaart om daar een laagdrempelige beweegactiviteit te doen. Tegelijkertijd kan de partner in gesprek komen met de ouder om te praten over gewicht, slaapritme, spierkracht enzovoort. Ouders zijn vaak verrast hoe leuk en nuttig dit is. De laatste keer zei een moeder tegen mij: ik wist niet dat mijn zoontje als zoveel kon! Een andere moeder vertelde dat ze het zo leuk had gevonden voor haar kind, dat ze die meteen had opgegeven voor peutergym. Kijk, dat zijn mooie resultaten, daar doen we het voor.”

Babygroentetas

Stiekem hoop Marjolein dat op het gebied van gezond eten nog iets meer geregeld kan worden. “Collega’s in Purmerend vertelden mij over de Babygroentetas. Ik vind dat een fantastisch project. Ouders krijgen in de eerste vier tot zes maanden na de geboorte van hun kindje acht weken lang een tas met groenten. Met daarin tips en menu’s om gezonde groentehapjes voor hun kindje zelf te maken. Dat is niet alleen gezonder dan potjesvoedsel, het is uiteindelijk ook goedkoper. In samenwerking met onze JOGG-regisseur en de gemeente wil ik kijken of het mogelijk is om de Babygroentetas ook in de Noordkop te initiëren. Trouwens, de consultatiebureaus zijn de uitgelezen plek om beweegaanbod te promoten voor ouders. Alle ouders met kinderen tussen nul en vier jaar komen daar, het is dé plek om het beweegaanbod van verenigingen en sportaanbieders te laten zien en aan ouders aan te bieden.

Door haar werk, maar ook haar thuissituatie, want ze heeft jonge kinderen, is Marjolein bewust bezig met beweegaanbod voor de kleintjes. “Want als ze al jong beginnen met gezond eten en plezier in bewegen ervaren, leggen we voor hen de basis van een gezonde, positieve toekomst.”