HomeNieuwsHerdenken en vieren 4 en 5 mei Schagen 2019

Herdenken en vieren 4 en 5 mei Schagen 2019

Het herdenkingscomité ‘40-‘45 Schagen en het college van de gemeente Schagen, nodigen wij u van harte uit om deel te nemen aan de herdenkingsbijeenkomst op 4 mei en Bevrijdingsdag 5 mei  2019.

Op 4 mei herdenken we, op 5 mei vieren we onze vrijheid. Nederland staat stil bij het leed van de oorlog en bij de waarde van de vrijheid. Na de Tweede Wereldoorlog heeft Nederland niet meer geleden onder de oorlog. Dit is reden om vrijheid te vieren, maar ook om stil te staan bij de vele oorlogen, conflicten en regimes waar mensen elders nog dagelijks onder lijden. Vrijheid is altijd gekoppeld aan verantwoordelijkheid. Als individu en als burger van dit land hebben we een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de vrijheid om ons heen en de vrijheid van anderen. Vrijheid is het waard om voor te werken en te strijden. De verscheidenheid die voorwaarde en uiting van die vrijheid vormt, moeten we dan ook bewaken en koesteren. Zelfs als het ons voor lastige dilemma’s plaatst.

Herdenken en vieren

Het Herdenkingscomité ’40 –’45 Schagen  organiseert in samenwerking met andere instellingen en organisaties – voorafgaande aan de viering van onze bevrijding – een (openbaar) algemene herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog – in de NH Kerk op de Markt. Zij vielen voor onze vrijheid ten gevolge van oorlog, wrede overheersing en terreur.

11.30 – 15.00 uur: Bloemenkransactie in het Makado Centrum, georganiseerd door de werkgroep Schagen van Amnesty International. 4 mei ’s avonds worden de kransen bij het herdenkingsmonument  aan de Nieuwe Laagzijde gelegd.

Algemene Herdenkingsbijeenkomst 4 mei 2019

19.00 uur:  Algemene herdenkingsbijeenkomst in de Grote Kerk aan de Markt, met als spreker Mr.Dr. P.J.J. (Peter) van der Kruit. Hij zal spreken rondom het landelijk thema ‘in vrijheid kiezen’.  De muzikale omlijsting is in handen van Quinty Baars (zang en piano) en Gerard Baars (gitaar). Leden van toneelvereniging OZOS verzorgen de declamatie van gedichten.
19.40 uur:  Aanvang stille tocht vanaf de Markt naar het monument ‘Gedenkt hen die vielen voor onze vrijheid’ aan de Nieuwe Laagzijde. De tocht voor alle burgers ongeacht leeftijd, status, huidskleur, culturele herkomst en religieuze of politieke voorkeur, wordt in stilzwijgen afgelegd en alleen begeleid door klokgelui. Bij het monument volgt een declamatie van gedichten door toneelvereniging OZOS en door enkele scholieren van het Clusius college en hierop volgt het spelen van de ‘Last Post’ door Schagens Harmoniekapel.
20.00 uur: Na de ‘Last Post’ volgen twee minuten stilte met aansluitend het spelen van het Wilhelmus door Schagens Harmoniekapel. De eerste keer zonder samenzang, de tweede keer wordt men verzocht het eerste couplet van ons volkslied mee te zingen. Na afloop van de plechtigheid bij het monument is er gelegenheid om onder het genot van een kop koffie of thee van gedachten te wisselen in de ontvangstruimte van de Grote Kerk aan de Markt.

Programma zondag 5 mei 2019  “Vier 5 mei”

12.30 – 13.30 uur 
Het Regionaal museum 1940-1945 Schagen en Omstreken en Museum Slag van de Somme 1914-1918 zijn de beide oorlogsmusea de gehele dag geopend. Ook zullen bij het Slot en op het Cultuurplein voertuigen uit de tweede Wereldoorlog en kramen met curiosa staan tot het eind van de middag.

Op het Cultuurplein Zingt het Retrokoor van Henk Bakker vanaf 12.30 uur uit volle borst de lopers van het Bevrijdingsvuur uit Wageningen een warm welkom toe.
Dit vuur komt vanuit Wageningen, de stad waar de capitulatie op 5 mei werd ondertekend door de Duitsers. Het is wederom gelukt om zestien atleten en twee fietsers met navigatie bestaande uit TAS’82 (12) en AV NOVA (2) en TAV’080 (2), in acht duo’s vanuit Wageningen als ‘Vrijheidslopers’ het bevrijdingsvuur naar Schagen te laten brengen onder de bezielende leiding van Co Wiskerke. De start is rond 00.30 uur in Wageningen waar de fakkels worden aangestoken. Deze collectieve prestatie staat bol van symboliek. ‘Na een reis door de nacht brengt het vuur ons licht’. In totaal nemen er ongeveer 2000 lopers en begeleiders deel aan dit unieke, nationale evenement. Het is dit jaar 70 jaar geleden (1948) dat Generaal Montgomery het vuur in Portsmouth (VK) aanstak en dat het vandaar naar Bayeux in Normandie werd gebracht. De aankomst van de Bevrijdingsvuurestafette 2019 is om 13.00 uur zij zullen het bevrijdingsvuur overhandigen aan Burgemeester van Kampen. Hierbij zijn ook enkele veteranen Schagen aanwezig en zij zullen samen met de burgemeester de fakkels naar het monument op de Nieuwe Laagzijde brengen.
Met de overhandiging van het bevrijdingsvuur is het bevrijdingsfeest 2018 officieel geopend.

14.00 – 17.00 uur
Het Herdenkings comité ’40 – ’45 Schagen Introduceert naast alle bestaande evenementen dit jaar een nieuw concept :De vrijheidsmaaltijd. De vrijheidsmaaltijden zijn bijzondere ontmoetingen, waar het gesprek over vrijheid centraal staat en is voor iedereen toegankelijk.
De eerste Vrijheidsmaaltijd werd in 2012 georganiseerd door het Amsterdams 4 en 5 mei comité. U kunt bij ons in de Muziektuin in Schagen aan de Loet gezellig aanschuiven bij een van de tafels en proosten op de vrijheid. Terwijl u luistert naar de gezellige muziek van Martin Bommel en wordt vermaakt door Sylvia Wardenaar met een speciaal voor deze dag gemaakt theaterprogramma.

Kinderspelen, Sport & Spel door Team Sportservice Schagen.
De medewerkers van Team Sportservice Schagen staan klaar bij de springkussens en diverse geweldige attracties. Bakker Sport Schagen zal aanwezig zijn zodat kinderen kunnen kennismaken met judo op de aanwezige matten. Gedurende de hele middag kunnen de kinderen zich laten schminken en er zijn lekkere hapjes te koop waar u gelijk het goede doel mee steunt van Stichting Friends for Brikama.
Maar u kunt natuurlijk ook kiezen voor het lekkers van Habib markt of van Ararat Lunchroom want ook zij staan met een kraam in de Muziektuin.

Bij mooi weer in de Muziektuin, bij slecht weer in Alpha aan de Loet.

14.30 uur – 16.00 uur 
In woonzorgcentrum De Bron kunt u genieten van muziek van Rudolf Goedhart. Dit optreden is door alle bewoners, hun familie en overige belangstellenden vrij te bezoeken.

Wij als herdenkingscomité ’40 –’45 Schagen hopen met deze activiteiten zowel ouderen als jongeren aan te spreken. Zo worden fundamentele menselijke waarden, die destijds en ook nu weer door rassenwaan en machtsmisbruik werden en worden bedreigd, levend gehouden.

Activiteiten van andere organisaties:
20.00 uur 2 en 3 mei: Filmtheater De Luxe, Scagontheater, ‘Werk Ohne autor’.  Regie: Florian Henckel von Donnersmarck (Dld, 2018, 188 min.) Met o.a Tom Schilling, Saskia Rosendahl, Paula Beer, Sebastian Koch. Lees hier meer over deze film…

Namens het Herdenkings comite ‘40/’45 Schagen.
(voozitter) Merieke Bredewold.
i.o College bestuur Schagen.